Przepis na barszcz wigilijny. Jak zrobić na ostatnią chwilę tradycyjny barszcz na zakwasie? Przepis na barszcz czerwony na Wigilię [24.12]

Mat
Tradycyjny barszcz wigilijny to jedna z dwunastu potraw na wieczerzy.
Tradycyjny barszcz wigilijny to jedna z dwunastu potraw na wieczerzy. Pixabay
Tradycyjny barszcz wigilijny to jedna z najważniejszych potraw, jakie goszczą na naszych stołach 24 grudnia. Najlepszy barszcz wigilijny to ten zrobiony na własnym zakwasie. Jak jednak przygotować barszcz, gdy go nie mamy? sprawdźcie nasz przepis.

Barszcz wigilijny na zakwasie

To tradycyjny smak zupy wigilijnej. Zakwas należy przygotować kilka dni wcześniej, najlepiej ok. tygodnia przed Wigilią.

Jeśli jednak nie zdążyliście, a chcecie przygotować tradycyjny barszcz wigilijny, skorzystajcie z zakwasu sklepowego.

Warto także wybrać się na lokalne targowisko, często gospodynie sprzedają tam swój domowy zakwas do barszczu.

Czytaj także

Jak przygotować tradycyjny barszcz, gdy już mamy zakwas?

Barszcz wigilijny. Składniki na barszcz

  • Garść suszonych grzybów leśnych
  • 4 litry wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • zakwas z buraków
  • cukier, sól
  • sok z cytryny
  • czosnek
  • ziele angielskie, liść laurowy

Barszcz wigilijny. Przepis krok po kroku

  1. Suszone grzyby opłukać i zalać wodą w małym garnku. Gotować 40 minut. Odcedzić grzyby (można wykorzystać do innych przepisów), wywar odstawić.
  2. Nastawić wodę z jarzynami w dużym garnku. Można jarzyny pokroić w kostkę, ale także można zetrzeć je na tarce o grubych okach.
  3. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz dwa ząbki czosnku.
  4. Gdy woda z jarzynami się podgotuje, dodać wywar z grzybów.
  5. Całość podgotować (do miękkości jarzyn), a następnie wlać szklankę zakwasu z buraków.
  6. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny - do smaku.

Ważne! po wlaniu zakwasu, zupa powinna dochodzić na małym ogniu, by się mocno nie zagotowała, bo barszcz straci wówczas intensywny kolor.

Czytaj także

W wielu domach do barszczu podawana jest także ugotowana biała fasola. Jeśli chcemy zaoszczędzić na czasie, możemy dodać taką z puszki, opłukaną.

Jak zrobić barszcz bez zakwasu?

Barszcz bez zakwasu jest równie dobry.

  1. Powtórz czynności związane z nastawieniem wywaru z jarzyn i grzybów.
  2. W osobnym garnku ugotuj 6 buraków, obierz je ze skóry i zetrzyj na tarce.
  3. Dodaj do zupy i zagotuj, ale tylko raz, by barszcz nie stracił koloru.
  4. Zakwaś zupę sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE NA BOŻE NARODZENIE 2019

Czytaj także

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

a jak zrobić zakwas z buraków?

przepis niekompletny

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3