Przepis na barszcz wigilijny. Jak zrobić na ostatnią chwilę tradycyjny barszcz na zakwasie? Przepis na barszcz czerwony na Wigilię [24.12]

Mat
Tradycyjny barszcz wigilijny to jedna z dwunastu potraw na wieczerzy.
Tradycyjny barszcz wigilijny to jedna z dwunastu potraw na wieczerzy. Pixabay
Tradycyjny barszcz wigilijny to jedna z najważniejszych potraw, jakie goszczą na naszych stołach 24 grudnia. Najlepszy barszcz wigilijny to ten zrobiony na własnym zakwasie. Jak jednak przygotować barszcz, gdy go nie mamy? sprawdźcie nasz przepis.

Barszcz wigilijny na zakwasie

To tradycyjny smak zupy wigilijnej. Zakwas należy przygotować kilka dni wcześniej, najlepiej ok. tygodnia przed Wigilią.

Jeśli jednak nie zdążyliście, a chcecie przygotować tradycyjny barszcz wigilijny, skorzystajcie z zakwasu sklepowego.

Warto także wybrać się na lokalne targowisko, często gospodynie sprzedają tam swój domowy zakwas do barszczu.

Jak przygotować tradycyjny barszcz, gdy już mamy zakwas?

Barszcz wigilijny. Składniki na barszcz

  • Garść suszonych grzybów leśnych
  • 4 litry wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • zakwas z buraków
  • cukier, sól
  • sok z cytryny
  • czosnek
  • ziele angielskie, liść laurowy

Barszcz wigilijny. Przepis krok po kroku

  1. Suszone grzyby opłukać i zalać wodą w małym garnku. Gotować 40 minut. Odcedzić grzyby (można wykorzystać do innych przepisów), wywar odstawić.
  2. Nastawić wodę z jarzynami w dużym garnku. Można jarzyny pokroić w kostkę, ale także można zetrzeć je na tarce o grubych okach.
  3. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz dwa ząbki czosnku.
  4. Gdy woda z jarzynami się podgotuje, dodać wywar z grzybów.
  5. Całość podgotować (do miękkości jarzyn), a następnie wlać szklankę zakwasu z buraków.
  6. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny - do smaku.

Ważne! po wlaniu zakwasu, zupa powinna dochodzić na małym ogniu, by się mocno nie zagotowała, bo barszcz straci wówczas intensywny kolor.

W wielu domach do barszczu podawana jest także ugotowana biała fasola. Jeśli chcemy zaoszczędzić na czasie, możemy dodać taką z puszki, opłukaną.

Jak zrobić barszcz bez zakwasu?

Barszcz bez zakwasu jest równie dobry.

  1. Powtórz czynności związane z nastawieniem wywaru z jarzyn i grzybów.
  2. W osobnym garnku ugotuj 6 buraków, obierz je ze skóry i zetrzyj na tarce.
  3. Dodaj do zupy i zagotuj, ale tylko raz, by barszcz nie stracił koloru.
  4. Zakwaś zupę sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE NA BOŻE NARODZENIE 2019

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska