Przepis na miękkie pierniczki na Boże Narodzenie, które długo zachowają świeżość. Receptura Bistro mamy! [ŚWIĘTA Z NTO]

Akcja specjalna Święta z nto
Świąteczne pierniki pachnące miodem i przyprawami korzennymi są najczęściej pierwszym zwiastunem Świąt Bożego Narodzenia. Justyna Osiecka-Sułek, blogerka kulinarna z Opola, podpowiada, jak zrobić miękkie pierniczki.

Przepis na świąteczne pierniki:
Będziemy potrzebować:

  • 800 g mąki
  • 450 g miodu
  • 150 g cukru (najlepiej pudru)
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao

Jak połączyć ze sobą składniki - tego dowiesz się z krótkiego poradnika wideo.

- Możemy upiec pierniki już na początku grudnia i przechowywać szczelnie zamknięte w metalowych puszkach lub szklanych słoikach - radzi blogerka. - Jeśli zależy nam, aby szybciej zmiękły, wystarczy, że do każdego pojemnika z piernikami włożymy skórki pomarańczy lub po ćwiartce jabłka.

Partnerzy odcinka:
Bazzar Market
Roldrob
OSM Prudnik
Masarnia Golomb
Pasieka Zarodowa w Maciejowie

ZŁÓŻ ŻYCZENIA BOŻONARODZENIOWE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska