reklama

Przepis na pierniki. Łatwe świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie. Najlepsze i proste przepisy na pierniczki! [14.12.19]

Mat
Polecamy łatwe przepisy na świąteczne pierniczki pixabay
Świąteczne pierniczki. Trudno sobie wyobrazić bez nich święta. Poznajcie NAJLEPSZE PRZEPISY na świąteczne pierniki: pierniki z miodem, pierniki lebkuchen, pierniki korzenne, proste pierniki, do których wzory można wycinać całą rodziną, a potem pięknie ozdobić. Wypróbujcie nasze przepisy na świąteczne pierniczki. Życzymy smacznego!

Przepis na pierniczki świąteczne

Dobry, sprawdzony przepis na świąteczne pierniki jest jak skarb - wraca się do niego co roku, by przygotować pyszne, korzenne ciasteczka na Boże Narodzenie. Poniżej proponujemy Wam najlepsze przepisy na pierniki. Smacznego!

Prosty przepis na pierniki korzenne

Trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie bez pierników. Oto najprostszy przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia w kuchni. Te pierniczki zawsze wychodzą!

Proste pierniczki korzenne z miodem
Proste pierniczki korzenne z miodem

Składniki

  • 80 dag mąki
  • 45 dag miodu
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao

Czytaj także

Przygotowanie

  • Masło rozpuścić z miodem w garnuszku i zostawić do ostygnięcia.
  • Na stolnicy przesiać mąkę, wymieszać z suchymi produktami: soda, cukier, kakao, przyprawa do piernika)
  • Zrobić kopiec, w środku dołek, do którego wbić jajka i powoli mieszając, dolewać masło z miodem
  • Mieszamy całość do czasu, gdy ciasto zrobi się tak gęste, że trzeba zacząć wyrabiać je rękami. Gdy ciasto jest zbyt kruche, warto dodać nieco podgrzanego, płynnego miodu i nadal wyrabiać.
  • Po ugnieceniu wałkujemy na cienkie placki i wycinamy pierniczki
  • Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 8 minut w 180 stopniach
  • Po ostudzeniu zdobimy

Przepis na pierniczki lebkuchen

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Pyszne, miękkie, bardzo korzenne. Nie trzeba ich odkładać, by zmiękły, od razu nadają się do jedzenia! Idealnie nadają się na święta!

Pierniki lebkuchen
Pierniki lebkuchen

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobno pokroić)

Czytaj także

Przygotowanie

  • W garnuszku roztapiamy masło z miodem
  • Mieszamy wszystkie suche składniki w dużej misie lub garnku
  • Mieszamy (najlepiej dużą łyżką), aż powstanie jednolita masa
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia
  • Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i delikatnie rozgniatamy na blasze, by powstał okrągły placuszek
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut
  • Po ostudzeniu polewamy lukrem

Przepis na lukier
Dwie szklanki cukru pudru wymieszać z kilkoma kroplami cytryny i czterema łyżkami ciepłej wody. Polewać pierniczki, zostawić do zastygnięcia.

Czytaj także

Przepis na pierniczki nadziewane

Chcesz czegoś nowego na Boże Narodzenie? Pierniczki nadziewane na pewno zaskoczą gości!

Pierniczki nadziewane
Pierniczki nadziewane

Składniki

  • 400 g mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • do nadziewania: powidła lub dżem

Czytaj także

Przygotowanie

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto
  • Ma być dość lepkie, by dobrze się sklejało
  • Rozwałkowujemy na placek, wycinamy wzory
  • Na połowę wyciętych ciastek kładziemy po pół łyżeczki powideł lub dżemu
  • Nakrywamy górę ciastkiem z identycznym wzorem
  • Bardzo dokładnie sklejamy brzegi
  • Pieczmy 12-13 minut w 180 stopniach

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE NA BOŻE NARODZENIE 2019

Czytaj także

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 6

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

A
Agata
8 grudnia, 9:38, przemo_opole:

Nie Lebkuchen bo Lebkuchen to pierniki :)) Chodzi zapewne o pierniki norymberskie na opłatku. OK, ale one raczej nie wyjdą z tego przepisu. Ja szukałem właściwego ponad 20 lat i w końcu mam. I wcale nie znalazłem tylko dostałem z Norymbergii.

Pierwsza sprawa to spulchniacz: musi być amoniak (Hirschhornsalz), a nie zwykła soda. O reszcie szkoda pisać.

Pierwszy przepis też na oko słaby..

przemo_opole . Nie potrzebuję zadnej dodatkowej wiedzy na temat wypieków. Po pierwsze uczylam się od babci , po drugie skończyłam Liceum gastronomiczne . Uwielbiam i piekę różnego rodzaju ciasta i ciasteczka. Nie potrzebuję ściągać przepisów od innych . Mam wyczucie i idealnie dobieram skladniki wedlug wlasnego uznania . Moi bliscy nigdy nie mogą doczekac się moich pierniczków na Święta. Zawsze wszystkim niesamowicie smakują . Piekę je w bardzo dużej ilości i znikają błyskawicznie że stołu .

p
przemo_opole
8 grudnia, 9:38, przemo_opole:

Nie Lebkuchen bo Lebkuchen to pierniki :)) Chodzi zapewne o pierniki norymberskie na opłatku. OK, ale one raczej nie wyjdą z tego przepisu. Ja szukałem właściwego ponad 20 lat i w końcu mam. I wcale nie znalazłem tylko dostałem z Norymbergii.

Pierwsza sprawa to spulchniacz: musi być amoniak (Hirschhornsalz), a nie zwykła soda. O reszcie szkoda pisać.

Pierwszy przepis też na oko słaby..

8 grudnia, 21:55, Agata:

Nigdy nie dodaję amoniaku tylko sodę, bez proszku do pieczenia . Wychodzą pulchniutkie mięciutkie i pyszne. Szkoda , że nie można dodać zdjęć

Polecam trochę fachowej lektury o spulchniaczach, takiej z lekką dawką chemii. Soda lubi np. kwaśne środowisko, a w przepisie nic kwaśnego nie ma...

Coś w tym jest, że Niemcy, mający (czy się to komuś podoba czy nie) piernikową i ciasteczkową tradycję dużo bogatszą (i smaczniejszą) od naszej, do małych wypieków używają własnie amoniaku, a nie sody...

R
Rena
8 grudnia, 9:38, przemo_opole:

Nie Lebkuchen bo Lebkuchen to pierniki :)) Chodzi zapewne o pierniki norymberskie na opłatku. OK, ale one raczej nie wyjdą z tego przepisu. Ja szukałem właściwego ponad 20 lat i w końcu mam. I wcale nie znalazłem tylko dostałem z Norymbergii.

Pierwsza sprawa to spulchniacz: musi być amoniak (Hirschhornsalz), a nie zwykła soda. O reszcie szkoda pisać.

Pierwszy przepis też na oko słaby..

8 grudnia, 21:55, Agata:

Nigdy nie dodaję amoniaku tylko sodę, bez proszku do pieczenia . Wychodzą pulchniutkie mięciutkie i pyszne. Szkoda , że nie można dodać zdjęć

Robiłam z tego przepisu Lebkuchen i są po prostu genialne!

A
Agata
8 grudnia, 9:38, przemo_opole:

Nie Lebkuchen bo Lebkuchen to pierniki :)) Chodzi zapewne o pierniki norymberskie na opłatku. OK, ale one raczej nie wyjdą z tego przepisu. Ja szukałem właściwego ponad 20 lat i w końcu mam. I wcale nie znalazłem tylko dostałem z Norymbergii.

Pierwsza sprawa to spulchniacz: musi być amoniak (Hirschhornsalz), a nie zwykła soda. O reszcie szkoda pisać.

Pierwszy przepis też na oko słaby..

Nigdy nie dodaję amoniaku tylko sodę, bez proszku do pieczenia . Wychodzą pulchniutkie mięciutkie i pyszne. Szkoda , że nie można dodać zdjęć

A
Agata

A ja piekę co roku według własnego przepisu z głowy, spontanicznie. Składniki na wyczucie i zawsze wychodzą mięciutkie, pachnące i pyszne. W tym roku też już upiekłam. Koleżanka się śmieje, że chyba dla Armii piekę 😉 . Znikają bardzo szybko bo każdy chce pojeść jeszcze przed świętami .

p
przemo_opole

Nie Lebkuchen bo Lebkuchen to pierniki :)) Chodzi zapewne o pierniki norymberskie na opłatku. OK, ale one raczej nie wyjdą z tego przepisu. Ja szukałem właściwego ponad 20 lat i w końcu mam. I wcale nie znalazłem tylko dostałem z Norymbergii.

Pierwsza sprawa to spulchniacz: musi być amoniak (Hirschhornsalz), a nie zwykła soda. O reszcie szkoda pisać.

Pierwszy przepis też na oko słaby..

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3