Przepis na pierniczki świąteczne
Dobry, sprawdzony przepis na świąteczne pierniki jest jak skarb - wraca się do niego co roku, by przygotować pyszne, korzenne ciasteczka na Boże Narodzenie. Poniżej proponujemy Wam najlepsze przepisy na pierniki. Smacznego!
Prosty przepis na pierniki korzenne
Trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie bez pierników. Oto najprostszy przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia w kuchni. Te pierniczki zawsze wychodzą!
Składniki
- 560 g mąki
- 300 g miodu
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajo
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie
- Masło rozpuścić z miodem w garnuszku i zostawić do ostygnięcia.
- Na stolnicy przesiać mąkę, wymieszać z suchymi produktami: soda, cukier, kakao, przyprawa do piernika)
- Zrobić kopiec, w środku dołek, do którego wbić jajka i powoli mieszając, dolewać masło z miodem
- Mieszamy całość do czasu, gdy ciasto zrobi się tak gęste, że trzeba zacząć wyrabiać je rękami. Gdy ciasto jest zbyt kruche, warto dodać nieco podgrzanego, płynnego miodu i nadal wyrabiać.
- Po ugnieceniu wałkujemy na cienkie placki i wycinamy pierniczki
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 8-9 minut w 180 stopniach
- Po ostudzeniu zdobimy
Przepis na pierniczki lebkuchen
Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Pyszne, miękkie, bardzo korzenne. Nie trzeba ich odkładać, by zmiękły, od razu nadają się do jedzenia! Idealnie nadają się na święta!
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 85 g mielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml miodu
- 85 g masła
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobno pokroić)
Przygotowanie
- W garnuszku roztapiamy masło z miodem
- Mieszamy wszystkie suche składniki w dużej misie lub garnku
- Mieszamy (najlepiej dużą łyżką), aż powstanie jednolita masa
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia
- Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i delikatnie rozgniatamy na blasze, by powstał okrągły placuszek
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut
- Po ostudzeniu polewamy lukrem
Przepis na lukier
Dwie szklanki cukru pudru wymieszać z kilkoma kroplami cytryny i czterema łyżkami ciepłej wody. Polewać pierniczki, zostawić do zastygnięcia.
Przepis na pierniczki nadziewane
Chcesz czegoś nowego na Boże Narodzenie? Pierniczki nadziewane na pewno zaskoczą gości!
Składniki
- 400 g mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao
- do nadziewania: powidła lub dżem
Przygotowanie
- Z podanych składników zagniatamy ciasto
- Ma być dość lepkie, by dobrze się sklejało
- Rozwałkowujemy na placek, wycinamy wzory
- Na połowę wyciętych ciastek kładziemy po pół łyżeczki powideł lub dżemu
- Nakrywamy górę ciastkiem z identycznym wzorem
- Bardzo dokładnie sklejamy brzegi
- Pieczmy 12-13 minut w 180 stopniach
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE NA BOŻE NARODZENIE 2020
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?