Tradycyjny przepis na sernik wielkanocny. Sprawdź, jak łatwo upiec świąteczne ciasto na Wielkanoc

nat
Sprawdzony przepis na domowy sernik.
Sprawdzony przepis na domowy sernik. Pixabay.com
Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez pysznego, domowego sernika. Zobaczcie sprawdzony, tradycyjny przepis na domowy sernik, który każdemu wychodzi. Podstawowe składniki sernika to zmielony twaróg, jajka, cukier, masło oraz mąka pszenna. Własnoręcznie przygotowany jest niezwykle smaczny, a zrobienie ciasta nie jest trudne. Sprawdź nasz przepis na tradycyjny sernik wielkanocny.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag maki
  • 20 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryna roztopiona
  • 2-3 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 20 dag cukru
  • 3 kostki sera mielonego (to ok. 750g)
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła roztopionego
  • budyń śmietankowy
  • rodzynki

Wykonanie

Najpierw zajmujemy się przygotowaniem ciasta. W garnku roztapiamy margarynę. Do miski wsypujemy 40 dag maki, 20 dag cukru, dodajemy 2 jajka (całe), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, kakao (jeśli lubimy) oraz wlewamy roztopioną i
schłodzoną margarynę.

Całość mieszamy do połączenia składników i dzielimy na dwie porcje. Tak przygotowane ciasto wkładamy do woreczków i mrozimy (około 30 minut).

Kiedy ciasto jest w zamrażarce, możemy zabrać się za przygotowanie masy serowej. Ważne - wszystkie składniki
muszą być w temperaturze pokojowej.

Najlepiej użyć sera podwójnie mielonego (sernik wyjdzie smaczniejszy z prawdziwego twarogu niż z sera w wiaderku). Podobnie
jak w przypadku margaryny, masło rozpuszczamy w garnku i czekamy, aż ostygnie.

Do sera dodajemy 20 dag cukru (jeśli lubicie mniej słodkie ciasta, możecie użyć połowy porcji). Składniki musimy dokładnie
połączyć - najlepiej w makutrze (można sobie poradzić też mikserem lub łyżką).

Następnie dodajemy 4 jajka, roztopione masło i mieszamy na gładką masę. Dodajemy budyń - stopniowo, żeby nie powstały nam grudki.

Na koniec wsypujemy rodzynki. Rodzynki warto wcześniej sparzyć gorącą wodą i obsypać delikatnie mąką - nie będą się nam
zapadały w masie.

Sernik najlepiej piec w prostokątnej formie.

Na spód formy dajemy jedną część schłodzonego ciasta. Możemy rozdrobnić je palcami lub zatrzeć na tarce na grubych oczkach.
Następnie dodajemy całą masę serową, a na masę drugą część ciasta.

Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy około 45 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ser jest upieczony,a ciasto z góry przyrumienione.

Po upieczeniu sernik studzimy w zamkniętym piekarniku.

Wypróbuj również przepis na tradycyjny sernik.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska