Żurek na zakwasie owsianym jest dużo łagodniejszy w smaku od jego tradycyjnej wersji.
Zakwas należy przygotować klika dni wcześniej. Szczegóły poznacie w dzisiejszym odcinku. Smacznego!
Przepis - żurek
na zakwas:
- 4-5 łyżek mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
- 0,5 l wody
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
do żurku:
- powyższy zakwas
- 1 litr wody
- 4-5 pętek białej kiełbasy
- ok. 200 g wędzonego boczku
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- majeranek
Partnerzy odcinka
Tomi Markt
Roldrob
Piekarnia i cukiernia Grabowski
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?