Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Aby przygotować idealne ciasto na naleśniki wystarczy zaledwie kilka składników. Przepis na naleśniki jest nieskomplikowany, więc poradzą sobie z nim nawet ci, którzy nie lubią gotować. Prawdziwą ucztą dla podniebienia mogą być naleśniki z serem, ze szpinakiem, albo te amerykańskie. W czym tkwi sekret naleśników Magdy Gessler? Jak przygotować pyszne naleśniki?

Prosty przepis na naleśniki

Sekret idealnego przepisu na naleśniki tkwi w… wodzie mineralnej. Dzięki niej naleśniki stają się one puszyste i aksamitne.

Aby zrobić ciasto na naleśniki przygotuj:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczyptę soli
  • 3 łyżki masła klarowanego

Jak zrobić naleśniki?

Umieść w misce mąkę, jajka, mleko, wodę mineralną i sól, a następnie zmiksuj je na gładką masę. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Jeśli za gęste – dolej trochę wody mineralnej.

Niektórzy kucharze twierdzą, że sekretem udanego ciasta na naleśniki jest dodanie tłuszczu do masy. Możesz rozpuścić masło klarowane i – po przestudzeniu – zmiksować z pozostałymi składnikami.

Ten przepis na naleśniki ma tę przewagę nad innymi, że nie musisz już używać tłuszczu do smarowania patelni. Na rozgrzaną patelnię z cienkim dnem wylewaj chochelką ciasto i smaż z obu stron na rumiany kolor.

Przepis na naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem są jednym z najchętniej wybieranych dań obiadowych. Powodów jest kilka. Są syte, tanie, a przepis na naleśniki ze szpinakiem jest banalnie prosty.

Jak zrobić naleśniki?

Przygotuj placki według przepisu na naleśniki, który podaliśmy powyżej.

Do przygotowania farszu potrzebujesz:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 listków świeżej bazylii
  • łyżeczkę suszonego oregano
  • 250 g sera feta
  • garść łuskanego słonecznika lub pestek dyni uprażonych uprzednio na suchej patelni
  • 3 łyżki masła
Naleśniki ze szpinakiem są jednym z najchętniej wybieranych dań obiadowych 123RF

Umyty i osuszony szpinak posiekaj, przełóż na suchą patelnię i podgrzewaj przez kilka minut. Zdejmij z ognia. Podsmaż na maśle drobno posiekany czosnek, a gdy się zrumieni przełóż do niego szpinak. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

Na rozłożonych naleśnikach układaj podsmażony szpinak, suszone pomidory i pokrojoną w plastry fetę.

Zwinięte naleśniki można podsmażyć na patelni lub pokroić na cienkie plastry i serwować jako tapas.

Przepis na naleśniki z serem

Jednym z najpopularniejszych naleśników są te z serem, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Przygotowanie naleśników z serem zajmie wam zaledwie kilkanaście minut.

Przygotuj placki według przepisu na naleśniki, który podaliśmy powyżej.

Do zrobienia naleśników z serem będziesz potrzebować:

  • 250 g sera białego
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 16 g cukru waniliowego
  • cukier do smaku
  • 2 żółtka

Jak zrobić naleśniki?

Umieść w misce wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę. Rozłożone placki posmaruj cienko serem i złóż w trójkąty, które następnie możesz podsmażyć na patelni. Takie naleśniki znakomicie smakują z gałką lodów waniliowych.

Przepis na naleśniki amerykańskie, czyli puszyste pancakes

Naleśniki amerykańskie, nazywane też czasami pancakesami, bardziej niż tradycyjne polskie naleśniki przypominają racuchy.

Jeśli macie ochotę na odrobinę szaleństwa w kuchni, koniecznie musicie spróbować naleśników amerykańskich

Jak zrobić naleśniki amerykańskie? Potrzebujesz do tego następujących składników:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • masło klarowane do smażenia
Naleśniki amerykańskie (pancakes) bardziej niż tradycyjne polskie naleśniki przypominają racuchy. 123RF

W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszaj łyżką. Dodaj mleko, jajko i roztopione masło. Ponownie wymieszaj, aż ciasto będzie miało idealnie gładką konsystencję. Mieszaj energicznie. Im więcej powietrza dostanie się do ciasta, tym delikatniejsze będą naleśniki.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość klarowanego masła. Nakładaj łyżką ciasto i smaż naleśniki z obu stron, aż będą rumiane.

Naleśniki amerykańskie najlepiej smakują z syropem klonowym.

Przepis na naleśniki Magdy Gessler

Podobno naleśniki Magdy Gessler są w stanie upiec nawet ci, którzy na kulinariach kompletnie się nie znają. Ich sekret tkwi w odpowiednich proporcjach.

Składniki potrzebne do przygotowania naleśników Magdy Gessler:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Naleśniki Magdy Gessler są w stanie przygotować nawet ci, którzy w kuchni kompletnie sobie nie radzą. W czym tkwi sekret naleśników Magdy Gessler? Archiwum

Magda Gessler radzi, aby jajka ubić z solą na delikatną pianę, a następnie dodać do nich przesianą mąkę oraz wodę mineralną z mlekiem. Takie ciasto na naleśniki miksujemy mikserem do połączenia się składników. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym.

Jak zrobić różne rodzaje naleśników?

Jaka mąka do naleśników?

Jeśli chcemy, aby naleśniki były puszyste, musimy zaopatrzyć się w odpowiednią mąkę. Jaka mąka jest dobra do naleśników? Najlepiej zdecydować się na mąki tortowe (pszenne) niższego typu, czyli 400, 450 i 500.

Jeśli macie ochotę na eksperymenty, możecie też spróbować przepisu na naleśniki z mąki ryżowej (to idealna propozycja dla osób z nietolerancją glutenu), mąki gryczanej (są pyszne zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej) czy mąki orkiszowej.

Jaka mąka do naleśników? Najlepiej tortowa (pszenna) niższego typu, czyli 400, 450 i 500. 123RF

Na czym smażyć naleśniki?

Każda gospodyni na pewno ma swoje sprawdzone metody. Na czym smażyć naleśniki?

My radzimy wybrać masło klarowane lub olej kokosowy.

Nasze babcie uważały, że najsmaczniejsze naleśniki powinny być smażone na patelni posmarowanej kawałkiem słoniny.

Jest też inny sposób. Jeśli dodamy do ciasta kilka łyżek roztopionego masła, patelni nie trzeba już smarować, bo naleśniki nie powinny do niej przywierać.

Z czym naleśniki?

Ile razy zastanawialiście się, z czym można zrobić naleśniki na obiad? Możliwości jest mnóstwo i ogranicza was właściwie jedynie fantazja.

Wśród najsmaczniejszych wytrawnych propozycji można wymienić:

  • naleśniki z serem i szpinakiem,
  • naleśniki z kurkami czy rukolą i suszonymi pomidorami.

Z czym jeść naleśniki na słodko? Na top liście są m.in.

  • naleśniki z twarożkiem i malinami,
  • naleśniki z bananami i sosem czekoladowym,
  • naleśniki cynamonowe naleśniki z jabłkami.

Ile waży naleśnik i ile ma kalorii?

Naleśnik z mąki pszennej waży około 80-90 gramów i ma ok. 180 kalorii.

Ile waży naleśnik z serem? Jedna porcja to około 250 gramów. Taka porcja dostarczy nam około 320 kalorii.

Bliny, naleśniki i american pancakes według przepisów Pawła Lorocha