Awaria: Mamy gości! Środek przedświątecznych porządków, a tu telefon od przyjaciół: Wpadniemy na kawę! Cieszysz się, bo lubisz przyjmować gości. Tylko co podać do kawy?

Staram się mieć w lodówce dyżurne opakowanie ciasta francuskiego - pisze Elwira Bieńko z Opola. - Dzięki niemu mogę w ciągu 15 sekund wyczarować przepyszne ciasteczka zarówno dla swych gości, jak i dla siebie, gdy tylko mam ochotę na coś słodkiego, ale nie kupnego. Jeśli jeszcze przez przypadek w zamrażalniku znajdzie się trochę lodów - to zaserwujemy ciepłe ciasteczka z gałką lodów. Po takim zestawie goście będą wciąż wpraszać się do nas na kawę. I o to chodzi!

Czekamy na Wasze receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> Ciasto francuskie schłodzone - rulon
> Słoik gęstej marmolady albo owoców w cukrze
> Rozbełtane jajko do posmarowania ciasteczek
> Cukier puder do posypania
> Odrobina mąki na stolnicę

Sposób przygotowania:

> Delikatnie rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką.
> Pokroić ciasto na w miarę równe kwadraty (około 5 na 5 cm).
> Na środku każdego położyć łyżeczkę owoców lub marmolady lub innego nadzienia).
> Złożyć w koperty, posmarować rozbełtanym jajkiem.
> Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do ok. 180 stopni piekarniku około 10 minut.
> Po upieczeniu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
> Można też podać polane syropem i z lodami.