Czy opłaca się robić domowe przetwory? Zaprawy ogórków, dżemy truskawkowe i tarte buraczki kupuj o odpowiedniej porze

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
W słoiku można zamknąć smak lata. Sięgnij po przepisy babci albo przygotuj własne kompozycje smakowe.
W słoiku można zamknąć smak lata. Sięgnij po przepisy babci albo przygotuj własne kompozycje smakowe. pixabay.com
Szczyt sezonu na krajowe owoce i warzywa właśnie się zaczyna. Czy robienie własnych słoików z ogórkami, buraczkami, sałatkami i kompotem będzie tańsze niż kupowanie gotowych? Konserwowe sałatki warzywne, kiszone rzodkiewki, dżemy, tarte buraczki — wymieniać można długo. Podczas zakupów barierą jest jeszcze zasobność portfela. Przygotowanie domowych przetworów nie zawsze wyjdzie taniej od ekonomicznych wersji z marketów, jednak jakość z pewnością będzie na plus. Dużo zależy od użytych dodatków i kosztu składników danego przetworu. Podajemy orientacyjny koszt przygotowania słoika konserwowych ogórków i podpowiadamy, gdzie kupować taniej owoce i warzywa.

Spis treści

Zaprawy z wiosennych, letnich i jesiennych zbiorów z upodobaniem robiły nasze babcie i mamy. Pokolenie dzisiejszych 30-latków znów zakochało się we własnych przetworach. Są tradycyjne z przepisów przekazywanych przez pokolenia i te innowacyjne, łączące smaki warzyw i owoców, dodatków przypraw czy czekolady. Dodatkowa motywacja w tym sezonie letnim płynie z rosnących cen żywności. Szukamy oszczędności.

Jeszcze więcej z nas robi domowe przetwory

W 2022 roku aż 64,5 proc. respondentów przygotowywało takie przysmaki w swoim gospodarstwie domowym. Wyniki cyklicznego badania Barometr Providenta pokazały, że to 4,5 pp. więcej niż w poprzedni sezonie. Okazuje się, że młodzi uczestnicy badania chętniej wybierają słodkie smaki, natomiast starsi zdecydowanie gustują w kiszonkach.

- Tegoroczny Barometr pokazał, że domowe smaki wciąż triumfują nad sklepowymi. Na tradycyjne przetwory stawiają wszystkie grupy wiekowe, jednak najbardziej doceniają je respondenci najstarszej grupy wiekowej 55+. Niekwestionowanym królem przetworów, jak co roku, pozostaje ogórek kiszony – to ulubieniec aż 77,1 proc. badanych, co zapewnia mu zaszczytne pierwsze miejsce na podium – komentowała w 2022 roku Karolina Łuczak, Rzeczniczka Provident Polska.

Kolejne na liście popularności przetworów są:

  • dżemy i konfitury owocowe (68,4 proc.),
  • soki i syropy owocowe (46,8 proc.),
  • marynowane grzybki (40,4 proc.),
  • marynowane warzywa (35,3 proc.),
  • nalewki (32,8 proc.).

Ile kosztuje przygotowanie słoika ogórków?

Przypominamy obliczenia z ubiegłorocznego lata. Postanowiliśmy na podstawie słoika ogórków konserwowych wyliczyć, czy robienie własnych zapraw jest bardziej opłacalne, niż kupowanie gotowych w sklepie. Zacznijmy od bazy, czyli warzyw. Klasyczny słoik typu twist ma pojemność 0,9 l i mieści ok. 500 g całych ogórków średniej wielkości. Reszta to dodatki nadające smaku i zalewa. Słoik ogórków konserwowych w marketach kosztuje od 5 do 8 zł, przy czym często ma mniejszą pojemność niż 0,9 l.

Kilogram ogórków gruntowych kosztuje w połowie lipca 2022 roku na kujawsko-pomorskich targowiskach zazwyczaj od 4,50 do 7 zł. Przyjmijmy, że kupiliśmy takie za 5,50 zł. Zatem koszt zapełnienia 1 słoika wyniesie 2,75 zł. Gdy zakupy zrobimy prosto u rolnika, możemy dostać je za 4 zł, czyli koszt na słoik to połowa stawki.

Do zapraw można wykorzystać szereg innych warzyw. Ceny z 18 lipca 2022 na targowisku w województwie łódzkim (dane Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego):

  • marchew 3 zł/kg
  • pietruszka 5 zł/kg
  • burak ćwikłowy 2,50 zł/kg
  • rzodkiewka 2,50 zł/pęczek
  • kalafior 3 zł/sztuka
  • seler 5 zł/kg
  • ogórki polne 5 zł/kg
  • czosnek 2,50 zł/główka
  • fasolka szparagowa 8 zł/kg
  • koperek 1,50 zł/pęczek

Wracamy do zaprawiania ogórków. Potrzebujemy odrobiny białej gorczycy, liścia laurowego, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Przyda się też ząbek czosnku, kawałek chrzanu czy marchewki i kopru. Jeśli mamy je z własnego ogródka, koszt jest groszowy, kupując te produkty, wydamy ok. 80-90 groszy zł na dodatki do ogórków na słoik.

Szczyt sezonu na domowe przetwory jeszcze przed nami, ale już są dostępne ogórki czy truskawki z tuneli foliowych i szklarni.
Szczyt sezonu na domowe przetwory jeszcze przed nami, ale już są dostępne ogórki czy truskawki z tuneli foliowych i szklarni. AGW

Np. torebka ziela angielskiego, liścia laurowego czy przyprawy curry w najtańszej wersji jest do kupienia w markecie za 0,99 zł. Wystarczy na kilkanaście słoików. Do tego woda, ocet, cukier i sól. Dla jednego słoika to ok. 50-60 groszy.

Czy przygotowanie przetworów dużo kosztuje? To się opłaca?

Znamy już orientacyjne koszty składników, ale to przecież nie wszystko. Potrzebne są słoiki. Nie musimy ich kupować, jeśli gromadzimy te z poprzedniego roku, te od kupowanych wcześniej produktów. Wyparzone słoiki z odzysku świetnie ponownie spiszą się w swojej roli.

Co z kosztami prądu? Zapraw nie trzeba dodatkowo pasteryzować. Są przepisy, które mówią, że wystarczy zalać warzywa wrzątkiem (zagotowanym roztworem), dobrze zakręcić i postawić na kilkanaście minut na wieczku. Po odwróceniu (czasem nawet po kilku godzinach) wieczko będzie wklęsłe, charakterystycznie kliknie, to znak, że przetwory zawekowały się.

Zatem przygotowanie słoika ogórków będzie nas kosztowało ok. 4,25 zł, podczas gdy w sklepie zapłacimy minimum 5-6 zł.

Opłacalność rośnie, gdy przygotowujemy więcej słoików. Zalewa powstaje jednocześnie na wszystkie, wykorzystujemy całe opakowania przypraw czy zakupionych warzyw.

Jak zaoszczędzić na przetworach? Gdzie kupować tańsze warzywa i owoce

Przetwory przygotowujemy oczywiście w szczycie sezonu na dane warzywa czy owoce. W lipcu na przykład najtańsze są ogórki, cukinie, fasolka szparagowa czy wiśnie. W sierpniu będą to pomidory, buraczki. W sklepie w środku miasta zawsze będzie drożej niż u producenta, bo towar przeszedł przez ręce pośredników, którzy chcą zarobić na swojej pracy.

Można ich ominąć, szukać kontaktu do pobliskich rolników. Wielu z nich chętnie sprzedaje warzywa, owoce, jajka czy nawet gotowe przetwory. Kontakt można uzyskać choćby za pośrednictwem serwisu prowadzonego przez ośrodki doradztwa rolniczego polskiEbazarek.pl. Wybieramy swoje województwo, a następnie listę wyników można zawęzić do powiatu czy gminy. I tak np. można kupić:

  • cebulę 60 groszy/kg
  • ziemniaki 80 groszy/kg
  • marchew 1 zł/kg
  • ogórki 4 zł/kg

Rozwiązaniem będzie też wizyta na targowisku w mniejszej miejscowości, gdzie pojawiają się sami producenci warzyw. Sprawdź, czy w twojej okolicy nie ma inicjatywy kontaktującej rolników i klientów, jak np. Wiejski e-bazarek w Kujawsko-Pomorskim. Są też aplikacje i strony internetowe samych rolników lub kooperatyw (www.polskasmakuje.pl, odrolnika.pl, Wiejski Ryneczek, loklanyrolnik.pl).

Trwa głosowanie...

Czy podczas zakupów na targowiskach odczuwasz podwyżki cen?

A może samozbiory? Sam zbierasz owoce lub warzywa, cena jest zazwyczaj dużo niższa niż w sklepie. Obserwuj lokalne ogłoszenia. Polecamy też giełdy i rynki hurtowe, jeśli zamierzacie kupić większą ilość.

Zalety przygotowania własnych zapraw to nie tylko oszczędność

Przygotowując własne zaprawy, mamy pewność co do składu i jakości produktów. Satysfakcja z przygotowania własnych słoików tak, jak lubimy - bezcenna.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czy opłaca się robić domowe przetwory? Zaprawy ogórków, dżemy truskawkowe i tarte buraczki kupuj o odpowiedniej porze - Strefa Agro

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska