3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Dni Otwarte Technikum nr 6 w Sosnowcu. ZDJĘCIA

Dni Otwarte Technikum nr 6 w Sosnowcu. ZDJĘCIA

Preludium do długiego weekendu w wykonaniu orkiestry symfonicznej

Preludium do długiego weekendu w wykonaniu orkiestry symfonicznej

Polecamy

Świetne wieści z Hyeres. Biało-Czerwoni wywalczyli trzy przepustki olimpijskie!

Świetne wieści z Hyeres. Biało-Czerwoni wywalczyli trzy przepustki olimpijskie!

Znamy kształt listy PiS do Parlamentu Europejskiego. Bortniczuk startuje z opolskiego

Znamy kształt listy PiS do Parlamentu Europejskiego. Bortniczuk startuje z opolskiego

Najlepsze miejsce na grilla. Zobacz, gdzie ustawić grilla w ogrodzie i plenerze

Najlepsze miejsce na grilla. Zobacz, gdzie ustawić grilla w ogrodzie i plenerze