Przyprawy Zanzibaru
Galka kochanków
Trudno sie dziwic jubilerom, ze czerpią inspiracje z natury. Oto galka muszkatolowa - schowana w miązszu, podobnym do malej brzoskwini, okryta koronkowym kwiatem muszkatolowym i twardą lupiną.
O wylącznośc w jej uprawie rywalizowali przed wiekami Arabowie i Europejczycy. Dziś uprawia sie ją na wyspach Morza Karaibskiego. W średniowieczu za nielegalną uprawe grozila kara śmierci, a zlapanym na gorącym uczynku zlodziejom obcinano dlonie. Ślad po tym zwyczaju, choc juz nie tak ekstremalny pozostal do dziś. Turysta, który śmialby zabrac ze sobą owoc z farmy przypraw, musi zaplacic kare 100 dolarów
W kuchni stosuje sie galke i kwiat. Tajemnicą sukcesu jest jednak niewielka ilośc dodana do potrawy, po "przedawkowaniu” jedzenie robi sie gorzkie. Holendrzy dodają ją do ziemniaków, Wlosi do warzyw, Hindusi do masali.
Od wieków galka stosowana byla przez kochanków, uznawana jest bowiem za afrodyzjak. W wiekszych ilościach (5 do 30 g) moze powodowac sennośc, halucynacje lub euforie, nie nalezy zatem jej naduzywac.