Ponoć mężczyznom w kuchni najlepiej udaje się przygotować jajecznicę oraz kanapki. Skoro tak, to może uraczą dziś swe panie małą przekąską?

Kanapka nie musi zawsze kojarzyć się z tym samym, nudnym zestawem: chleb, masło, wędlina.
Czasami wystarczy ze zwykłej kromki wykroić szklanką koło, a następnie ułożyć na nim inne koliste dodatki.
Czasami wystarczy kawałek pieczywa i liść sałaty ozdobić dekoracyjnie wyciśniętym dipem czy pastą własnej roboty.

Takie drobne zabiegi wystarczą, by wyczarować kanapkę o oryginalnym kształcie, estetycznym wyglądzie oraz smaku.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!
> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Kanapki z fetą i oliwą

> Włoski chlebek ciabatta pokrój na grubsze kromki.
> Na każdej ułóż plastry dobrej fety, plasterki pomidora malinowego, listki świeżej bazylii.
> Wszystko skrop oliwą extra vergin i posyp świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Z serem brie i żurawiną

> Bagietkę przekrój wzdłuż na pół i posmaruj majonezem.
> Połóż plastry sera brie oraz listki rukoli.
> Na to żurawinę do mięs lub borówki (ze słoika).
> Posyp kawałkami orzechów włoskich.

Z wędzonym łososiem i sałatami

> Bagietkę przekrawamy na pół i dzielimy na kilka mniejszych porcji.
> Kanapki smarujemy kremowym serkiem, układamy na nich plastry wędzonego łososia.
> Łososia skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Dodajemy plastry zielonego ogórka i doprawiamy solą oraz pieprzem.
> Kładziemy na wierzchu listki drobnej kolorowej sałaty (kanapkę można także podawać z sałatą, świeżym pomidorem i czerwoną cebulą, skropioną delikatnie sosem winegret).