Aromatyczny łosoś z piekarnika na zdrowy obiad. Zrób przepis na pieczonego łososia w musztardzie. Niezawodny sposób na rybę w 20 minut

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Filet z łososia w marynacie z musztardy świetnie smakuje podany z młodymi ziemniakami i liśćmi szpinaku.
Filet z łososia w marynacie z musztardy świetnie smakuje podany z młodymi ziemniakami i liśćmi szpinaku. Anna Daniluk
Pyszny łosoś z piekarnika to proste i szybkie danie, które można zrobić np.: na piątkowy obiad. Wystarczy mieć filet z łososia, ostrą musztardę Dijon, sok z cytryny i odrobinę czarnego pieprzu. W czasie, gdy przyrządzamy łososia, można też piec ulubione warzywa. W ten sposób zaoszczędzicie czas i użyjecie jedno naczynie. Zobacz przepis na pyszną rybę z piekarnika.

W skrócie

Proste i wygodne w przygotowaniu danie obiadowe. Sprawdzi się, szczególnie gdy macie mało czasu, brakuje wam pomysłu lub nie chcecie brudzić wielu garnków. Wystarczy wokół łososia ułożyć pokrojone warzywa i piec w jednym żaroodpornym naczyniu. Wypróbuj przepis na łososia z piekarnika w musztardzie.

W naszej galerii możecie zobaczyć sposób podania łososia z piekarnika

Łosoś z piekarnika – przepis z marynatą z musztardy

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 + 20 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia ze skórą,
  • 1 łyżka oleju,
  • 20 g musztardy np.: Dijon lub francuskiej z całymi ziarnami gorczycy,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 20 ml soku z cytryny.

Jak zrobić łososia z piekarnika w musztardzie?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190° Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź olej i ułóż filet z łososia skórą do dołu.
  2. Filet z łososia skrop sokiem z cytryny, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i rozsmaruj na wierzchu musztardę.
  3. Łososia piecz w piekarniku przez 20 minut.
  4. Gdy łosoś lekko się zarumieni, jest gotowy do podania.

Pieczony łosoś w folii

Innym sposobem na upieczenie łososia jest ułożenie go w folii aluminiowej spryskanej olejem i ułożenie bezpośrednio na blasze piekarnika. Tak upieczonego łososia można podawać z upieczoną lub ugotowaną fasolką szparagową oraz purée ziemniaczanym. Łosoś z piekarnika świetnie smakuje podany z pieczonymi ziemniakami lub sałatką z młodych ziemniaków. Ponadto świetnie sprawdza się ciecierzyca w puszce. Można ją odcedzić i zapiec razem z rybą. Dzięki temu będzie mniej naczyń do mycia, a także zyskamy dodatkową porcję białka.

Surówki do pieczonego łososia

Podając łososia z piekarnika w sosie musztardowym, nie można zapomnieć o porcji surówki. Smakowitą propozycją będzie surówka z kapusty pekińskiej albo soczysta surówka z pora i jabłka. Warto też jeść porcję gotowanych warzyw, takich jak kalafior lub brokuł. Z nimi łosoś w marynacie z musztardy będzie pożywną i zdrową propozycją na rodzinny posiłek.

Filet z łososia w marynacie z musztardy świetnie smakuje podany z młodymi ziemniakami i liśćmi szpinaku.

Aromatyczny łosoś z piekarnika na zdrowy obiad. Zrób przepis...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aromatyczny łosoś z piekarnika na zdrowy obiad. Zrób przepis na pieczonego łososia w musztardzie. Niezawodny sposób na rybę w 20 minut - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska