Rekord ma smak waniliowy

Sławomir Mordka
Największą chałwę na świecie wyprodukowano wczoraj w brzeskim Przedsiębiorstwie Wyrobów Cukierniczych "Odra".

Wyczyn ten zostanie wpisany do Księgi rekordów Guinnessa. Najpierw jednak rekordowa chałwa zostanie oficjalnie zaprezentowana widzom w najbliższą sobotę o godzinie 16.30 w brzeskim amfiteatrze podczas obchodów Dni Brzegu. Chałwa ma 120 cm długości, 70 cm szerokości i 30 cm wysokości. Waży 256,6 kilograma.

Na pomysł ustanowienia takiego rekordu wpadł Michał Jurek z działu marketingu "Cukierków":
- W londyńskiej centrali Księgi rekordów Guinnessa powiedziano mi, że takiego rekordu nie mają w swoich zbiorach. Co ciekawe, Anglicy nie wiedzieli, co to jest chałwa. Chyba dlatego, że to produkt znany bardziej na rynkach Europy Wschodniej.
Od kilku dni w "Odrze" przygotowywano specjalną formę na rekordową chałwę. Wczoraj rano przystąpiono do produkcji przysmaku. Przy jego wytwarzaniu brało udział sześciu mężczyzn. Ich pracę nadzorowała Janina Jasińska, mistrz wydziału chałwy. Do wytworzenia chałwy użyto masy karmelowej (cukier, syrop skrobiowy, białko jaja kurzego), którą wymieszano z miazgą sezamową.
- Szczegółów ze względu na tajemnicę produkcji podać nie mogę - dodaje Janina Jasińska.
Po przegotowaniu masy w kotłach przelano ją do czterech mis. Później pracownicy specjalnymi wiosłami mieszali masę, aby nabrała odpowiedniej konsystencji. Następnie przelano ją do formy. Całość przewieziono na wagę. Produkcja chałwy trwała nieco ponad godzinę. Później chałwa trafiła do chłodni, gdzie stać będzie do soboty. Wtedy zostanie przewieziona do amfiteatru. Po prezentacji zostanie podzielona i rozdana widzom do degustacji.
Rekordowa chałwa ma smak waniliowy. - To mój ulubiony - mówi Cecylia Zdebik, prezes "Odry".
Koszt produkcji chałwy rekordzistki to 6 tys. zł. Można by z niej zrobić 2.566 stugramowych batonów chałwy (każdy ma 529 kalorii), które na co dzień dostępne są w sklepach. W sumie rekordowa chałwa ma 1.357.414 kalorii.

"Odra" produkuje chałwę od 1951 roku. Obecnie jest to sztandarowy produkt zakładu. Na rynku dostępna jest w czterech smakach: waniliowym, kakaowym (fantazyjna), orzechowym i mlecznym. Chałwę należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Patronem prasowym bicia rekordu na największą chałwę świata jest "NTO".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska