Rekordowa, guinnessowa, waniliowa

Tomasz Dragan
Zaledwie 30 minut potrzebowali brzeżanie na zjedzenie największej chałwy na świecie. Podzielono ją na ponad 4 tys. porcji.

Punktualnie o godzinie 16.30 w sobotę na scenie brzeskiego amfiteatru rozpoczęła się ceremonia krojenia ogromnej chałwy o smaku waniliowym. Wyprodukowano ją w ostatni wtorek w Przedsiębiorstwie Wyrobów Cukierniczych "Odra" w Brzegu.
- Ma 120 centymetrów długości, 70 centymetrów szerokości, 30 centymetrów wysokości i waży 256,6 kilogramów - mówił z dumą o produkcie swojej firmy Michał Jurek, pomysłodawca wykonania chałwy rekordzistki.

Ceremonia krojenia chałwy przyciągnęła do amfiteatru tłumy brzeżan. Przyjechało także kilkunastu dziennikarzy i fotoreporterów. Waniliowy smakołyk rozcinany był na wielkim stole metalową piłą. Potem takie bloki chałwy krojono dużymi nożami na porcje. Każda trafiła na papierową tackę, które rozdawano wśród zgromadzonej publiczności.
- Ledwo można się było dopchać, taki ścisk - powiedziała nam Emilia Kochanowska. - Jest znakomita. Duża smakuje tak samo, jak taka mała, sprzedawana w sklepach.
- Już zjadłam - pokazała nam pustą tackę Marta Wesołowska. - Po prostu niebo w gębie.
Czwartoklasistka Dagna Stefańska je chałwę przynajmniej raz w tygodniu. - Cały tydzień czekałam, aby zjeść kawałek rekordzistki - powiedziała nam dziewczynka, zajadając się smakołykiem.

- Chałwa jest po prostu pyszna. I dodaje energii - zachwalał jej smak Romuald Nowak, przewodniczący Rady Miejskiej w Brzegu. Piotr Rajtar, wiceburmistrz Brzegu i znany trener sportowy, powiedział, że chałwa jest smakołykiem dodającym krzepy. - Polecam wszystkim sportowcom - koniecznie dwa kawałki przed zawodami - powiedział wiceburmistrz. Podczas rozdawania chałwy w amfiteatrze produkt firmy zachwalała Cecylia Zdebik, prezes "Odry". - Chałwa jest dobra na wszystko - mówiła pani prezes.

Chałwa - gigant zostanie wpisana do Księgi rekordów Guinnessa jako największy produkt tego typu na świecie. Zrobili ją chałwiarze: Andrzej Corn, Arkadiusz Iwaśków, Tomasz Samulak, Wojciech Bernacki i Krzysztof Kowalczyk. Pomagał im Dariusz Godecki, mistrz wydziału chałwy. Patronem prasowym bicia rekordu na największą chałwę świata była "NTO".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska