W poniedziałek w Warszawie odbyła się VI Gala Premierowa Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Zgromadziła ona ponad 450 szefów kuchni, których restauracje znalazły się w polskiej edycji francuskiego przewodnika na 2020 rok.
To ogólnopolskie źródło informacji o tym, gdzie warto zjeść, smakowicie spędzić czas, a także gdzie kupić regionalne produkty, przetestowane i polecane przez grono inspektorów Żółtego Przewodnika.
Miejsca godne odwiedzenia nagradzają oni symbolicznymi czapkami kucharskimi. Pięciu nie dostał jeszcze nikt w Polsce, 4 czapki mają trzy restauracje, kilkanaście dostało 3 czapki.
Opolska „Starka” jest w gronie około 50 miejsc docenionych dwiema czapkami.
- Od początku wydawania przewodnika w Polsce utrzymujemy tę samą wysoką pozycję. Jesteśmy jedną z niewielu polskich restauracji, które mogą się tym pochwalić. Niedawno obchodziliśmy 20-lecie istnienia i w naszej ekipie są ludzie związani z restauracją od początku. To jedna z tajemnic naszego sukcesu - mówi Krzysztof Cebula, właściciel „Starki”.
W województwie opolskim wyróżniona została także - jedną czapką - restauracja „Pasja” w Kluczborku.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?