Restauracje i kawiarnie w Kędzierzynie-Koźlu otwarte po ponad dwumiesięcznej przerwie. W poniedziałek gościły pierwszych klientów

[email protected]
Kędzierzynianie czekali na ten dzień bardzo długo. W poniedziałek po raz pierwszy mogli zamówić na miejscu swoje ulubione dania, zamówić zimne piwo i złapać oddech od trudów epidemii.

Restauratorzy przyznają: tłumów nie było. Ale to głównie z powodu początku tygodnia. Poniedziałek jest bowiem pierwszym dniem w którym można było otworzyć lokale gastronomiczne.

Specjalnie dzwoniłam już o 10.00 rano, by zarezerwować stolik. Pani pytała mnie, czy jestem aż tak wielką optymistką, jeśli chodzi o frekwencję - mówiła dziś po południu portalowi nto.pl jedna z pań, która przyszła na obiad do włoskiej restauracji Trattoria da Stella w Kędzierzynie-Koźlu. - Cieszę się, że mogliśmy wreszcie wyjść i zjeść w restauracji.

Wielu kędzierzynian na pierwsze wyjście do restauracji czy kawiarni wybrało się z dziećmi. Dorośli zamawiali m.in. zimne piwo, które świetnie gasiło pragnienie w dość ciepły i słoneczny dzień. Młodzi chętnie jedli lody.

- Bardzo dłuży się nam już ta epidemia. Dobrze, że wchodzą kolejne zmiany obostrzeń i można już chodzić do lokali gastronomicznych - przyznał jeden z klientów restauracji w Śródmieściu.

Nie wszystkie lokale były jednak czynne. Na niektórych znaleźliśmy informację, że zapraszają dopiero od wtorku.

Żeby otworzyć w poniedziałek lokale, trzeba było się odpowiednio przygotować. Firmy miały na to kilka dni. Między innymi wykonano zmiany w aranżacji stolików, aby sprostać obowiązującym zaleceniom.

Przypomnijmy, że zgodnie z nowymi wymogami sanitarnymi w barach, kawiarniach, pubach, restauracjach i strefach gastronomicznych w galeriach i centrach handlowych od 18 maja obowiązywać będzie:

  • limit 1 osoby na 4 metry kwadratowe;
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 metrów odległości między stolikami;
  • zachowanie dystansu 1,5 metra od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.

Goście lokalu będą mogli zdjąć maseczki, kiedy usiądą już przy stolikach. Blaty będą mogły być odsunięte od siebie o 1 metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo co najmniej metrowymi przegrodami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska