Restauracje i kawiarnie w Kędzierzynie-Koźlu otwarte po ponad dwumiesięcznej przerwie. W poniedziałek gościły pierwszych klientów

Kędzierzynianie czekali na ten dzień bardzo długo. W poniedziałek po raz pierwszy mogli zamówić na miejscu swoje ulubione dania, zamówić zimne piwo i złapać oddech od trudów epidemii.

Restauratorzy przyznają: tłumów nie było. Ale to głównie z powodu początku tygodnia. Poniedziałek jest bowiem pierwszym dniem w którym można było otworzyć lokale gastronomiczne.

Specjalnie dzwoniłam już o 10.00 rano, by zarezerwować stolik. Pani pytała mnie, czy jestem aż tak wielką optymistką, jeśli chodzi o frekwencję - mówiła dziś po południu portalowi nto.pl jedna z pań, która przyszła na obiad do włoskiej restauracji Trattoria da Stella w Kędzierzynie-Koźlu. - Cieszę się, że mogliśmy wreszcie wyjść i zjeść w restauracji.

Wielu kędzierzynian na pierwsze wyjście do restauracji czy kawiarni wybrało się z dziećmi. Dorośli zamawiali m.in. zimne piwo, które świetnie gasiło pragnienie w dość ciepły i słoneczny dzień. Młodzi chętnie jedli lody.

- Bardzo dłuży się nam już ta epidemia. Dobrze, że wchodzą kolejne zmiany obostrzeń i można już chodzić do lokali gastronomicznych - przyznał jeden z klientów restauracji w Śródmieściu.

Nie wszystkie lokale były jednak czynne. Na niektórych znaleźliśmy informację, że zapraszają dopiero od wtorku.

Żeby otworzyć w poniedziałek lokale, trzeba było się odpowiednio przygotować. Firmy miały na to kilka dni. Między innymi wykonano zmiany w aranżacji stolików, aby sprostać obowiązującym zaleceniom.

Przypomnijmy, że zgodnie z nowymi wymogami sanitarnymi w barach, kawiarniach, pubach, restauracjach i strefach gastronomicznych w galeriach i centrach handlowych od 18 maja obowiązywać będzie:

  • limit 1 osoby na 4 metry kwadratowe;
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 metrów odległości między stolikami;
  • zachowanie dystansu 1,5 metra od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.

Goście lokalu będą mogli zdjąć maseczki, kiedy usiądą już przy stolikach. Blaty będą mogły być odsunięte od siebie o 1 metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo co najmniej metrowymi przegrodami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Ceny złota na nowym, historycznym poziomie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska