Restauracje i kawiarnie w Kędzierzynie-Koźlu otwarte po ponad dwumiesięcznej przerwie. W poniedziałek gościły pierwszych klientów

tkapica@nto.pl
Kędzierzynianie czekali na ten dzień bardzo długo. W poniedziałek po raz pierwszy mogli zamówić na miejscu swoje ulubione dania, zamówić zimne piwo i złapać oddech od trudów epidemii.

Restauratorzy przyznają: tłumów nie było. Ale to głównie z powodu początku tygodnia. Poniedziałek jest bowiem pierwszym dniem w którym można było otworzyć lokale gastronomiczne.

Specjalnie dzwoniłam już o 10.00 rano, by zarezerwować stolik. Pani pytała mnie, czy jestem aż tak wielką optymistką, jeśli chodzi o frekwencję - mówiła dziś po południu portalowi nto.pl jedna z pań, która przyszła na obiad do włoskiej restauracji Trattoria da Stella w Kędzierzynie-Koźlu. - Cieszę się, że mogliśmy wreszcie wyjść i zjeść w restauracji.

Wielu kędzierzynian na pierwsze wyjście do restauracji czy kawiarni wybrało się z dziećmi. Dorośli zamawiali m.in. zimne piwo, które świetnie gasiło pragnienie w dość ciepły i słoneczny dzień. Młodzi chętnie jedli lody.

- Bardzo dłuży się nam już ta epidemia. Dobrze, że wchodzą kolejne zmiany obostrzeń i można już chodzić do lokali gastronomicznych - przyznał jeden z klientów restauracji w Śródmieściu.

Nie wszystkie lokale były jednak czynne. Na niektórych znaleźliśmy informację, że zapraszają dopiero od wtorku.

Żeby otworzyć w poniedziałek lokale, trzeba było się odpowiednio przygotować. Firmy miały na to kilka dni. Między innymi wykonano zmiany w aranżacji stolików, aby sprostać obowiązującym zaleceniom.

Czytaj także

Przypomnijmy, że zgodnie z nowymi wymogami sanitarnymi w barach, kawiarniach, pubach, restauracjach i strefach gastronomicznych w galeriach i centrach handlowych od 18 maja obowiązywać będzie:

  • limit 1 osoby na 4 metry kwadratowe;
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 metrów odległości między stolikami;
  • zachowanie dystansu 1,5 metra od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.

Goście lokalu będą mogli zdjąć maseczki, kiedy usiądą już przy stolikach. Blaty będą mogły być odsunięte od siebie o 1 metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo co najmniej metrowymi przegrodami.

Reszty nie trzeba, to koniec drobniaków w UE?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3