Restauratorzy z "Opolskiego Bifyja" na kulinarnym szlaku w Małopolsce

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Małopolska Trasa Smakosza opiera się w głównej mierze na karczmach, które zarówno stylistyką wnętrz, jak i ofertą kulinarną nawiązują do tradycji galicyjskich
Małopolska Trasa Smakosza opiera się w głównej mierze na karczmach, które zarówno stylistyką wnętrz, jak i ofertą kulinarną nawiązują do tradycji galicyjskich archiwum OROT
Członkowie Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj” wybrali się w podróż po smakach województwa małopolskiego.

Celem wizyty było odwiedzenie wybranych obiektów gastronomicznych zrzeszonych w „Małopolskiej Trasie Smakosza” oraz poznanie zasad działalności restauracji na szlaku, wymiana doświadczeń, dobrych praktyk i nawiązanie bezpośrednich relacji pomiędzy przedsiębiorcami.

Małopolska Trasa Smakosza opiera się w głównej mierze na karczmach, które zarówno stylistyką wnętrz, jak i ofertą kulinarną nawiązują do tradycji galicyjskich. Takie też miejsca odwiedzali uczestnicy wyjazdu, kosztując specjałów kuchni małopolskiej, dzieląc się równocześnie przemyśleniami i doświadczeniami w promocji takich miejsc.

Wizyta rozpoczęła się w „Gościnnej Chacie” w Krakowie od spotkania z menadżerem obiektu Michałem Wilamowskim oraz przedstawicielką Małopolskiej Organizacji Turystycznej, a zarazem osobą najbardziej zaangażowaną w stworzenie i rozwój Małopolskiej Trasy Smakosza – Elżbietą Tomczyk-Miczką.

- Pan Wilamowski opowiedział o historii powstania obiektu, a także o nowym przedsięwzięciu, jakim jest otworzenie podobnego obiektu w miejscowości Linz w Austrii. Z kolei pani Tomczyk-Miczka przedstawiła w sposób szczegółowy zasady funkcjonowania „Małopolskiej Trasy Smakoszy” oraz wieloletnie doświadczenia i wnioski z działalności tego bardzo udanego projektu - relacjonuje Anna Bednarska z Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, która realizuje projekt "Opolski Bifyj"

Wizyta zakończyła się tradycyjnym łemkowskim obiadem, gdyż restauracja „Gościnna Chata” jako jedyna polska restauracja w Krakowie serwuje dania kuchni łemkowskiej. Charakterystycznych wystrój wnętrz, stylowy ubiór personelu oraz muzyka tworzą niesamowity nastrój łemkowskiej karczmy.

Kolejnym punktem były odwiedziny „Karczmy Rohatyna” w Liszkach, która położona jest nad brzegiem malowniczego jeziora. Otoczenie tego miejsca sprawia, iż jest ono licznie odwiedzane w okresie letnim. Odbywają się tutaj także warsztaty artystyczne oraz plenery plastyczne, z uwagi na przepiękną scenerię, jaka się roztacza ze skarpy na jezioro.

Oprócz poczęstunku tradycyjnymi słodkościami, członkowie szlaku mieli również możliwość rozmowy z właścicielem obiektu Szymonem Jaśkowiakiem, który przedstawił szeroki zakres promocji poprzez liczne imprezy oraz cykliczne wydarzenia organizowane na terenie obiektu.

Ostatnim punktem w programie pierwszego dnia była wizyta w Karczmie „Morskie Oko” – prawdziwej góralskiej karczmie położonej w centrum Krakowa. Wystrój wnętrza z młyńskim kołem, góralskie ubiory przesympatycznej obsługi, góralska muzyka sprawiają, że można poczuć prawdziwy klimat tatrzański. Wizyta w tym miejscu pozwoliła członkom szlaku spojrzeć na aspekt promocyjny lokali gastronomicznych poprzez stworzenie odpowiedniego klimatu danego miejsca, dbałość o szczegóły oraz spójność wszystkich elementów. Odwiedziny zakończyły się iście góralską kolacją.

W drugim dniu wizyty studyjnej członkowie Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj” odwiedzili Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” w Stróżach zaledwie pół godziny od Nowego Sącza. To niesamowite miejsce stanowi kwintesencję pasji i fascynacji życiem pszczół właścicieli obiektu Anny i Janusza Kasztelewiczów. „Sądecki Bartnik” to połączenie laboratorium, zakładu produkcyjnego, pasieki, ekspozycji muzealnych, miejsca edukacji, zabawy i nauki o pszczołach.

Każdy szczegół, każdy element tego ogromnego pod względem obszaru miejsca jest głęboko przemyślany i spójny. Jest to ewidentny dowód na to, że prawdziwa pasja i śmiałość w podejmowaniu odważnych decyzji może doprowadzić do prawdziwego sukcesu. Odwiedzenie tego miejsca było połączone z degustacją słodkości, która towarzyszy nieodłącznie temu miejscu – miodu w różnych postaciach.

- Ostatnim punktem drugiego dnia pobytu były odwiedziny w Miasteczku Galicyjskim w Nowym Sączu, czyli replice miasteczka galicyjskiego z przełomu XIX i XX w. Odtworzone zostały tutaj wiernie wszystkie najważniejsze obiekty, które umiejscawiano kiedyś przy rynku, czyli pracownię krawiecką, aptekę, sklep, pocztę, a także typowe mieszkania żydowskie. Muzeum to składa się także z ogromnego skansenu, na którego odwiedzenie należy przeznaczyć przynajmniej 2 godziny - kontynuuje Anna Bednarska z OROT. - Z uwagi na główne cele wizyty, członkowie szlaku odwiedzili „Gospodę Galicyjską”, która położona jest w samym centrum miasteczka. Wszystkich przybyłych powitała właścicielka obiektu Beata Handzel, która opowiedziała zarówno o plusach, jak i minusach usytuowania restauracji na terenie muzeum. Spotkanie zakończyło się obiadem z podaniem tradycyjnych dań kuchni małopolskiej.

Szlak Kulinarnego Województwa Opolskiego Opolski Bifyj to projekt, którego celem jest promocja województwa opolskiego poprzez kulinaria tradycyjne serwowane w restauracjach, które zdecydowały się na włączenie do szlaku (wyróżnia je stosowanie produktów tradycyjnych i serwowanie potraw tradycyjnych wpisanych na listę ministerialną)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska