Idealna przekąska na każdą okazję - jako dodatek do barszczyku, jako śniadanie lub kolacja, na ciepło lub na zimno.

Rogaliki te można wykonać, wykorzystując resztę mięsa z kurczaka, jaka pozostała po obiedzie - gdy jest jej za mało, by wyczarować kolejną porcję. Wtedy sięgamy po gotowe płaty schłodzonego ciasta francuskiego i pokrojonego pomidora z puszki, podsmażamy nieco cebuli i z tych półproduktów wyczarowujemy wytrawne rogaliki. Jest to danie łatwe, szybkie i dość tanie. Za to niezwykle efektowne, ma szansę stać się nawet hitem kolacji przy świecach. A więc zachęcamy do przetestowania przepisu.

PRZEPIS

  • Składniki:

Kawałki pieczonego kurczaka pokrojone w kostkę (bez skórki)
Pomidory z puszki - odsączone, pokrojone (na pół piersi, 1/3 słoiczka)
Podsmażona na maśle cebulka (1 mała)
Sól i pieprz - do smaku
Rozbełtane jajko
Sól morska - gruboziarnista (im większe kryształy, tym lepiej)
Odrobina mąki

  • Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać delikatnie składniki farszu, dosolić i dopieprzyć. Płat ciasta wyłożyć na stolnicę obsypaną odrobiną maki. Lekko rozwałkować ciasto. Pokroić ciasto na kwadraty, trójkąty lub koła. W środku wyłożyć farsz i zawijać w rogaliki lub zlepiać w koperty. Przełożyć na blachę z papierem. Posmarować ciasteczka rozbełtanym jajkiem. Posypać solą. Piec około 10-15 minut.