Rolada z orzechami włoskimi, niezastąpiony deser na świątecznych stołach!

Krzysztof Marcinkiewicz
Krzysztof Marcinkiewicz
Wideo
od 16 lat
Dzisiaj przygotujemy wspólnie roladę. To szerokie i wieloznaczne pojęcie wymaga precyzyjnego określenia – jaką roladę będziemy przygotowywać? Wykwintną, szlachecka potrawę z mięsa wołowego? Tradycyjną roladę śląską, która na stołach naszego regionu gości w towarzystwie parujących klusek i przepysznej czerwonej kapusty? Nic z tego. Dzisiaj szykujemy roladę na słodko, która z racji wybranych składników, będzie znakomitym deserowym uzupełnieniem świątecznego stołu.

Z roladą jest ten właśnie kłopot, że większości z nas kojarzy się ona z daniem mięsnym, a zapominamy, że jej deserowa forma potrafi zaspokoić najbardziej wyrafinowane smakowo podniebienia. Jednak niezależnie od rodzaju rolady, wszystkie maja jedną cechę wspólną: rolady zawsze zawijamy, a to co będziemy zawijać zależy wyłącznie od nas samych. Zatem, żeby nie przedłużać – zacznijmy zawijać naszą roladę! W tym odcinku cyklu: „Święta z NTO” przygotujemy wspólnie roladę orzechową, a zrobimy to razem z naszymi ekspertami, czyli Kasią i Danielem z bistro Chrupiąca Kalarepa.

Do przepisu będziecie potrzebować:

  • 5 jajek firmy Roldrob
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • Szczypta soli
  • Orzechy włoskie tarte 200-250 gram
  • 250 ml śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki zmielonych słodkich biszkoptów

Partnerzy odcinka:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska