Rozmarynowy kurczak w soku jabłkowym

M.Kwiatkowska
M.Kwiatkowska
Aromatyczny, delikatny - idealny na wyjątkową kolację.

Składniki

1 cały kurczak (1,5 kg - 1,7 kg)
papryka słodka w proszku
2 - 3 gałązki posiekanego, świeżego rozmarynu
sól, pieprz
2 ząbki rozgniecionego czonku
1-2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu (rozmaryn jest bardzo aromatyczny)
2 - 3 słodkie jabłka
2/3 szklanki soku jabłkowego
przydadzą się tez nożyce do rozcinania ptaka

Wykonanie

Kurczaka myjemy i osuszamy oraz nacieramy dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem oraz sporą ilością papryki, polewamy sokiem z jabłek i jeszcze dokładniej wcieramy przyprawy.
Układamy w brytfannie. Na sam koniec posypujemy siekanym rozmarynem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka jego sokami z pieczenia. Czynność powtarzamy za kolejne 30 minut. W sumie pieczemy kurczaka 1,5 h. i 3 razy podlewamy. Jeśli pod sam koniec pieczenia skórka za bardzo się rumieni, można przykryć kurczaka folią aluminiową.
Na ostatnie 20 minut pieczenia układamy obok kurczaka jabłka pokrojone w ósemki. Po upieczeniu podajemy kurczaka z jabłkami. Dekorujemy świeżym rozmarynem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska