Rozwadza: Tu pieką najlepszy kołocz w powiecie krapkowickim

Beata Szczerbaniewicz
W konkursie rywalizowało siedem drużyn - z sześciu wiosek oraz Zdzieszowic.

Powiatowy Konkurs Wypieku Kołocza Śląskiego zorganizowano po raz pierwszy - jako jedną z atrakcji Dni Rozwadzy.

Trzyosobowe drużyny piekły ciasto w miejscowej piekarni już od 8.00 rano. Powstały kołacze z makiem, z serem oraz z jabłkami.

Wygrała drużyna gospodarzy w składzie: Bronisława Pietrek, Hildegarda Stach i Jadwiga Maciołek.

Jury złożone z członków Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego oceniało ciasto według pięciu kryteriów: wyglądu zewnętrznego, równego ułożenia posypki, optymalnej wysokości, pulchności ciasta oraz walorów smakowych i zapachu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska