Ryba po grecku. Prosty przepis tradycyjny na rybę po grecku na wigilijny stół. Ryba po grecku fit. Jak zrobić rybę po grecku?

Mat
Idealna ryba po grecku - prosty przepis tradycyjny. To danie będzie hitem na Wigilię.
Idealna ryba po grecku - prosty przepis tradycyjny. To danie będzie hitem na Wigilię. 123rf
Ryba po grecku i ryba po grecku fit. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Jak ją zrobić? Najlepsza ryba po grecku na Wigilię. Smacznego!

Ryba po grecku wcale nie ma wiele wspólnego z Grecją. Jest za to daniem, które bardzo lubią Polacy i często gości na naszych stołach w wigilię. Jaki jest prosty przepis tradycyjny na rybę po grecku?

Jaka ryba do ryby do grecku?

Najlepsza ryba do ryby po grecku to dorsz, miruna, mintaj lub morszczuk.
Najlepsza ryba do ryby po grecku to dorsz, miruna, mintaj lub morszczuk. 123rf

Najlepsza ryba do ryby po grecku to dorsz lub miruna. Sprawdzi się także morszczuk lub mintaj. Najlepiej, by była to ryba morska. Przed rozpoczęciem gotowania warto rybę (świeżą lub rozmrożoną) skropić cytryną i schować na 2 godziny do lodówki. Mięso będzie wówczas sprężyste i nie będzie się rozpadać podczas smażenia.

PRZEPIS NA RYBĘ PO GRECKU

Ryba po grecku na Wigilię jest bardzo prostym daniem do wykonania. Jej przygotowanie zajmie nam około 30 minut. Warto danie zrobić dzień wcześniej, by smaki przeszły się wzajemnie.

Ryba po grecku - składniki

  • kilogram filetów z ryby
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 6 marchewek
  • 2 małe pietruszki
  • 1 por
  • 1 mały seler
  • 3 cebule
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (mały)
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka musztardy
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Ryba po grecku - przygotowanie

  • Rybę skropioną sokiem z cytryny wyjmujemy z lodówki
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, musztardą, następnie obtaczamy w jajku i mące i smażymy na oleju z obu stron w sumie przez około 8-10 minut
  • Odkładamy rybę na półmisek i przygotowujemy warzywa
  • Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać, zetrzeć razem na tarce
  • Cebulę i por pokroić w piórka
  • Wrzucić warzywa razem na patelnię i smażyć na oleju przez kilka minut, mieszając
  • Następnie dodać sól, pieprz, cynamon, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • Rozmieszać koncentrat z niewielką ilością wody i dodać do warzyw
  • Całość dusić przez kilka minut, a następnie wyłożyć na półmisek wokół ryby

Ryba po grecku fit

Dietetyczna ryba po grecku - jak ją przygotować? Odchudzona wersja dania różni się tylko przygotowaniem ryby. Zamiast smażyć ją w mące i jajku na patelni, przyprawiamy rybę solą, pieprzem i musztardą, a następnie zawijamy w folię aluminiową do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach w piekarniku. Tak przygotowaną rybę obkładamy warzywami przygotowanymi według przepisu powyżej.

Ryba po grecku smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ryba po grecku smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 123rf

Ryba po grecku może być podana od razu na ciepło, ale można ją także po ostygnięciu włożyć do lodówki i podać na zimno na drugi dzień. Będzie jeszcze smaczniejsza, gdyż smaki się przenikną. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska