Ryba po grecku wcale nie ma wiele wspólnego z Grecją. Jest za to daniem, które bardzo lubią Polacy i często gości na naszych stołach w wigilię. Jaki jest prosty przepis tradycyjny na rybę po grecku?
Jaka ryba do ryby do grecku?
Najlepsza ryba do ryby po grecku to dorsz lub miruna. Sprawdzi się także morszczuk lub mintaj. Najlepiej, by była to ryba morska. Przed rozpoczęciem gotowania warto rybę (świeżą lub rozmrożoną) skropić cytryną i schować na 2 godziny do lodówki. Mięso będzie wówczas sprężyste i nie będzie się rozpadać podczas smażenia.
PRZEPIS NA RYBĘ PO GRECKU
Ryba po grecku na Wigilię jest bardzo prostym daniem do wykonania. Jej przygotowanie zajmie nam około 30 minut. Warto danie zrobić dzień wcześniej, by smaki przeszły się wzajemnie.
Ryba po grecku - składniki
- kilogram filetów z ryby
- jajko
- 3 łyżki mąki
- 6 marchewek
- 2 małe pietruszki
- 1 por
- 1 mały seler
- 3 cebule
- 1 słoik koncentratu pomidorowego (mały)
- szczypta cynamonu
- łyżeczka musztardy
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Ryba po grecku - przygotowanie
- Rybę skropioną sokiem z cytryny wyjmujemy z lodówki
- Przyprawiamy solą, pieprzem, musztardą, następnie obtaczamy w jajku i mące i smażymy na oleju z obu stron w sumie przez około 8-10 minut
- Odkładamy rybę na półmisek i przygotowujemy warzywa
- Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać, zetrzeć razem na tarce
- Cebulę i por pokroić w piórka
- Wrzucić warzywa razem na patelnię i smażyć na oleju przez kilka minut, mieszając
- Następnie dodać sól, pieprz, cynamon, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
- Rozmieszać koncentrat z niewielką ilością wody i dodać do warzyw
- Całość dusić przez kilka minut, a następnie wyłożyć na półmisek wokół ryby
Ryba po grecku fit
Dietetyczna ryba po grecku - jak ją przygotować? Odchudzona wersja dania różni się tylko przygotowaniem ryby. Zamiast smażyć ją w mące i jajku na patelni, przyprawiamy rybę solą, pieprzem i musztardą, a następnie zawijamy w folię aluminiową do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach w piekarniku. Tak przygotowaną rybę obkładamy warzywami przygotowanymi według przepisu powyżej.
Ryba po grecku może być podana od razu na ciepło, ale można ją także po ostygnięciu włożyć do lodówki i podać na zimno na drugi dzień. Będzie jeszcze smaczniejsza, gdyż smaki się przenikną. Smacznego!
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?