To dobrze, że reklamujecie zalety ryb. Są smaczne i zdrowe, warto jeść ich więcej - pisze pan Mateusz z Kluczborka. I proponuje swój "męski" przepis.

To moja specjalność - wyjaśnia pan Mateusz. - Zwykle szykuję wedle tego przepisu dzwonka łososia, ale mogą być też dzwonka innych ryb.

Receptura sprawdzi się także w przypadku rybnych tusz. Można wedle rad pana Mateusza przygotować ryby słodkowodne, na przykład pstrąga (tusze) czy też naszego swojskiego karpia (dzwonka).

Ważne, aby ryba była świeża, raczej nie mrożona, bo wtedy może się rozpaść podczas pieczenia.

Przepis może być realizowany w wersji grillowej, jak i piekarnikowej.
A więc do dzieła!

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> dzwonka ulubionej ryby (po jednym na osobę)
> zielony pieprz - grubo zmielony
> starta skórka umytej cytryny
> gałązki rozmarynu - po jednej na dzwonko
> sok z cytryny (około łyżeczki na dzwonko)
> sól morska
> masło
> czosnek
> wykałaczki do tuszek

Sposób przygotowania:

> Dzwonka opłukać i wysuszyć.
> Startą skórkę cytryny i przeciśnięty czosnek wymieszać z masłem i odrobiną soli.
> Rybę nasmarować (wewnątrz i na zewnątrz) solą, sokiem z cytryny.
> Nafaszerować masłem i rozmarynem, posypać z wierzchu pieprzem, spiąć wykałaczką (jeśli używamy tuszek), zawinąć szczelnie w folię.
> Piec na ruszcie (w nagrzanym do ok. 180 stopni Celsjusza piekarniku lub na grillu) ok. 10 minut, potem rozwinąć delikatnie folię, tak aby sok nie wypłynął, i pozwolić rybie się zrumienić.
> Dobrze smakuje z bagietką.