Rzeżucha to jedno z najlepszych źródeł witaminy C

Redakcja
Występuje w niej też mnóstwo witamin z grupy B, zwłaszcza B1, która usprawnia pracę systemu nerwowego, zapewnia sprawność umysłu i ułatwia zapamiętywanie.

Znajdziemy w niej ponadto witaminę E, zapobiegającą starzeniu, prowitaminę A, która poprawia wzrok i cerę, oraz witaminę K na krzepliwość krwi.

W roślinie tej występuje też wapń, żelazo, a nawet siarka, wpływająca korzystnie na porost i wygląd włosów (naciera się sokiem z tej rośliny skórę głowy). Rzeżuchę poleca się również osobom cierpiącym na niedobór jodu, bo jest ona wyjątkowo bogata w ten pierwiastek. Znajdziemy w niej chrom, polecany chorym na cukrzycę. Ale to nie koniec jej zalet. Jest pomocna w leczeniu chorób pęcherza, bo działa moczopędnie. Z kolei wywar uzyskany z jej listków ma właściwości dezynfekcyjne i w razie infekcji można nim płukać jamę ustną.

Roślinę tę powinny włączyć do swojego jadłospisu osoby mające skłonność do egzem, kobiety ciężarne oraz karmiące piersią.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska