Sałatka jarzynowa z ugotowanych warzyw i jaj z dodatkiem ogórka kiszonego, groszku zielonego i majonezu często gości
na naszych stołach. Podajemy ją zarówno podczas świąt, jaki i na co dzień. Jest także doskonałym dodatkiem do wędlin.
Jak wiadomo, ile gospodyń, tyle mamy przepisów na jarzynową sałatkę. Jedni dodają do niej jaja ugotowane na twardo, drudzy nie, niektórzy doprawiają ją musztardą. Ale w każdej znajdziemy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, ogórki kiszone czy groszek.
Podane przez nas proporcje składników oczywiście można zmieniać. Jeśli np. lubicie sałatki z większą ilością cebuli, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby pokroić dwie sztuki.
Składniki na podstawową wersję sałatki jarzynowej:
- 5-6 ziemniaków (średniej wielkości)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ogórki kiszone
- Cebula
- 1 puszka zielonego groszku
- Majonez
Można dodać także:
- Mały seler,
- Ugotowane na twardo jaja,
- Puszkę kukurydzy konserwowej,
- Jabłko,
- Łyżkę musztardy
Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler) gotujemy na miękko. Nie obieramy ich przed gotowaniem. Widelcem sprawdzamy, czy są miękkie (nie można ich rozgotować), wyciągamy, zostawiamy do przestygnięcia, a następnie obieramy.
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy odcedzony groszek z puszki (opcjonalnie też kukurydzę), majonez i wszystko dokładnie mieszamy w dużym garnku lub misce.
Na koniec można posypać sałatkę zieloną pietruszką.
Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?