Najlepsza sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Wypróbuj przepis na tradycyjne danie. Znana zakonnica dodaje nieoczekiwany składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sałatka jarzynowa to tradycyjne danie na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Siostra Anastazja Pustelnik łączy składniki w nietypowy sposób.
Sałatka jarzynowa to tradycyjne danie na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Siostra Anastazja Pustelnik łączy składniki w nietypowy sposób. Getty Images/robert6666/zdjęcie ilustracyjne
Sałatka jarzynowa to jedna z tradycyjnych potraw, które pojawiają się na stole w czasie różnego rodzaju świąt i uroczystości rodzinnych. Domowy sposób na sałatkę jarzynową proponuje siostra zakonna Anastazja Pustelnik ze zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Autorka poczytnych książek kucharskich pokazuje jak smacznie gotować. Zobacz przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji.

W skrócie

Święta trudno sobie wyobrazić bez sałatki z jarzyn. Istnieje wiele wersji tego przysmaku. Od tych przyrządzanych z dodatkiem posiekanej cebuli, po te z białą fasolą lub kawałkami jabłka. Część smakoszy może być zdziwiona dodatkiem marynowanych pieczarek. Jednak w każdej wersji sałatka świetnie smakuje z kromką świeżego chleba. Przepis na sałatkę jarzynową pochodzi z książki „Wielkanoc z siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne”. Bez problemu przepis można wykorzystać także na święto Trzech Króli, Boże Narodzenie czy rodzinny obiad.

Czytaj także: Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść majonez? Odpowiedź cię zaskoczy. Sprawdź, czy majonez jest zdrowy, a kiedy może zaszkodzić

Sałatka jarzynowa – przepis od siostry Anastazji

Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 4-5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • 1 średni seler,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 4 jaja,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 puszka groszku zielonego,
  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych,
  • 1 mały słoik majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Przeczytaj również:

Jak zrobić sałatkę jarzynową?

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i seler obrać, ugotować i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ziemniaki dokładnie wymyć, ugotować, obrać skórkę i również pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki i obrane ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać składniki, dodać pokrojoną cebulę, odcedzony groszek oraz pokrojone jaja na twardo.
  4. Dodać majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.
  5. Przełożyć do salaterki, wierzch sałatki udekorować natką pietruszki, ćwiartkami jaj i pieczarkami. Podawać do wędlin i mięs na zimno.

Sałatka jarzynowa – różnorodne składniki

Niemal każdy domowy kucharz lub kucharka ma swój przepis na sałatkę jarzynową. Część osób miesza majonez z musztardą, aby nadać ostrzejszego smaku sosowi. Inni do sałatki jarzynowej dodają pokrojone w kostkę jabłko i ogórki kiszone, a rezygnują z marynowanych grzybów. Zdarzają się też przepisy, które zamiast ugotowanych ziemniaków stosują ugotowaną białą fasolę Jaś. Warto mieć to na uwadze, poeksperymentować i przygotować swoją ulubioną wersję sałatki jarzynowej.

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsza sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Wypróbuj przepis na tradycyjne danie. Znana zakonnica dodaje nieoczekiwany składnik - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska