Spis treści
Jeśli szukasz pomysłu na prostą i pożywną przekąskę, to wypróbuj koniecznie przepis na sałatkę królewską. Pasuje idealnie na każda okazję. Proponuję przygotować ją z szynki lub polędwicy z indyka. Wyraźny smak sałatki podkreśla seler konserwowy i ogórki, a słodyczy dodaje ananas z kukurydzą.
Zachęcamy także do skorzystania z przepisu na sałatkę z winogronem.
Sałatka królewska - przepis
czas przygotowania: ok. 15 minut
duża porcja: na ok. 8 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego, ok. 200 g po odsączeniu,
- ok. 300 g szynki lub polędwicy z indyka,
- ok. 150 g żółtego sera,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 5 ogórków konserwowych,
- ok. 200 g kukurydzy z puszki,
- 1 puszka ananasa w syropie,
- 4 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sprawdź także: Sałatkę z zupek chińskich na imprezę.
Jak zrobić sałatkę królewską?
- Odsącz seler konserwowy z zalewy na sitku i przełóż do dużej miski.
- Podobnie odsącz kukurydzę i ananasa. Kukurydzę przełóż do miski, a ananasa pokrój w paseczki.
- Szynkę, ser i ogórki pokrój w kostkę.
- Jajka obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Dopraw sałatkę majonezem, solą i pieprzem i wymieszaj.
Wypróbuj także: Prostą sałatkę z tortellini na szybką przekąskę. Sprawdź przepis na sałatkę z tortellini
Sałatka królewska z selerem konserwowym, szynką i żółtym ser...
Zobacz także inne przepisy na sałatki ze Strony Kuchni:
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?