To połączenie makaronu i ryżu jest tradycyjnym arabskim dodatkiem do dań lub bazą orientalnych deserów. Podaje się go nie tylko z mięsem.

Sprawdzi się jako tzw. wypełniacz sałatek. Podajemy więc przepis pani Gertrudy z Wawelna. - Z tych proporcji otrzymuję sałatkę, którą mogę obdzielić całą rodzinę podczas kolacji. A jest nas, gdy przyjadą dzieci ze studiów, 8 osób!

Pani Mariola dodaje, że zamiast majonezu można przyrządzić sos jogurtowy - wtedy sałatka jest bardziej dietetyczna.

- W ogóle często ją urozmaicam, na przykład dosypuję prażony słonecznik - pisze czytelniczka.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> Pół paczki kuskus
> 3 pojedyncze filety z kurczaka
> 1 czerwona papryka
> 1 mała kapusta pekińska
> pęczek pietruszki
> 1 puszka kukurydzy

> przyprawy: sól, rozmaryn, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
> 3 łyżki majonezu
> 2 łyżki oliwy
> 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

> Kuskus zalać odrobiną wrzątku (aby go przykryć), gdy napęcznieje wystudzić.
> Filety posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć.
> Posiekać wszystkie warzywa i kurczaka
> Do warzyw dodać kurczaka, kuskus, przyprawy majonez, cukier i oliwę.
> Wymieszać, ewentualnie doprawić.