Nie zawiera majonezu, ale nie jest sucha. Nasz czytelnik poznał jej przepis, gdy się odchudzał. Czas diety ma już za sobą, ale sałatkę wciąż serwuje.

Sałatka zasmakowała całej rodzinie - pisze Wacław Drewniecki z Opola. Jest to nowa wersja tradycyjnej sałatki z makreli - tyle że nie ma w niej twarogu. No i oczywiście zakazany jest majonez. Urok sałatki polega też na tym, że można modyfikować jej smak.

- Czasem dodaję pokrojonej w kostkę cebulki, czasem dosypuję suszonej bazylii, czasem wciskam dwa ząbki czosnku. Za każdym razem danie smakuje wyśmienicie. Polecam więc i życzę smacznego!

Czekamy na Wasze rodzinne receptury i zdjęcia potraw! Dla autorów mamy nagrody - przyprawy i komplet narzędzi do grilla.

> Przysyłajcie przepisy na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 2 średniej wielkości pomidory
> 1 wędzona makrela
> 3 jajka
> kilka gałązek szczypiorku
> 2 łyżki musztardy
> bazylia
> pieprz i sól

Sposób przygotowania:

> Pomidory opłukać i pokroić w kostkę.
> Wędzoną makrelę dokładnie oczyścić z ości, oddzielić od skóry, lekko rozdrobnić.
> Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
> Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.
> do miski przełożyć pomidory, wędzoną makrelę, jajka i szczypiorek.
> Następnie dodać musztardę, bazylię i pieprz.
> Wszystko razem dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki na około 20 minut.