3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Aluron Zawiercie i Jastrzębski Węgiel bliżej finału Plus Ligi

Aluron Zawiercie i Jastrzębski Węgiel bliżej finału Plus Ligi

Biedny Christiano Ronaldo. Dostanie od byłego klubu zaległych 10 "baniek"

Biedny Christiano Ronaldo. Dostanie od byłego klubu zaległych 10 "baniek"

Polecamy

Madera dla całej rodziny: Przewodnik po siedmiu najlepszych atrakcjach

Madera dla całej rodziny: Przewodnik po siedmiu najlepszych atrakcjach

Biokominek ogrodowy – nie posłuży ci jako grill, ale za to pięknie ozdobi ogród

Biokominek ogrodowy – nie posłuży ci jako grill, ale za to pięknie ozdobi ogród

Coraz więcej kobiet na politechnikach. Pozytywna zmiana na uczelniach wyższych?

Coraz więcej kobiet na politechnikach. Pozytywna zmiana na uczelniach wyższych?