4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

W Katowicach wręczono nagrody wielokrotnym laureatom konkursów przedmiotowych [FOTO]

W Katowicach wręczono nagrody wielokrotnym laureatom konkursów przedmiotowych [FOTO]

Ukradł w sklepie alkohol i uderzył ochroniarza. Kryminalni z Pruszcza odnaleźli go

Ukradł w sklepie alkohol i uderzył ochroniarza. Kryminalni z Pruszcza odnaleźli go

Polecamy

Takiej tarty jeszcze nie znasz. Wiosenne warzywo pasuje do niej idealnie

Takiej tarty jeszcze nie znasz. Wiosenne warzywo pasuje do niej idealnie

Więcej osób dostanie z KRUS ponad 330 zł co miesiąc! Zmiany w dodatku

Więcej osób dostanie z KRUS ponad 330 zł co miesiąc! Zmiany w dodatku

Nigdy nie powiem pacjentce: „pani nie będzie miała dziecka”

Nigdy nie powiem pacjentce: „pani nie będzie miała dziecka”