Zioła, które zazwyczaj uprawiamy w przydomowych ogródkach, w gruncie równie dobrze udają się w doniczkach. Wystarczy tylko dbać o to, by miały dużo słońca i wilgoci. Najlepiej wsadzić do ziemi gotowe sadzonki (w tej chwili można je kupić w centrach ogrodniczych).
Równie dobrze przyjmą się te przesadzone z gruntu.
Najlepiej będą się czuły na wystawie południowo-zachodniej. Trzeba tylko pamiętać o regularnym podlewaniu.
Na balkonie można wyhodować bujną miętę i melisę - regularnie przycinane w ciągu kilku tygodni rozrosną się w bujne kępki.
Do donic można wsadzić także rozmaryn, bazylię, cząber, majeranek, hyzop, tymianek, oregano. Będą rozkrzewiały się do jesieni.
Na zimę do domu lub niezbyt ciepłej piwnicy można przenieść m.in. rozmaryn czy tymianek. Pozostałe raczej nie przetrwają chłodów i nagłej zmiany temperatury na domową.
Zioła są idealnym dodatkiem do dań gotowanych i smażonych, a także surowe do past kanapkowych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?