Czyli koniecznie z zołzą, a więc pysznym mięsnym sosem. Jest dyżurnym niedzielnym daniem w domu Grażyny Biesińskiej z Lewina Brzeskiego.

Pani Grażyna zachwala, że danie to nie jest tak skomplikowane jak tradycyjne śląskie rolady. Ale równie smakowite i oparte na tradycyjnej kuchni śląskiej.

- Pochodzę ze śląskiego domu i takie obiady robiła moja babcia - pisze pani Grażyna.
Schabowego po śląsku podaje się z gotowanymi warzywami, ale i z modrą kapustą czy białą - zasmażaną. Są palce lizać!

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 1 kg schabu z kością
> 15 dag powideł ze śliwek (najlepiej węgierek)
> olej rzepakowy
> bułka tarta
> lampka wytrawnego wina czerwonego
> goździki (2-3 szt.)
> 1 łyżeczka cukru
> sól

Sposób przygotowania:

> Schab umyć i obgotować w osolonym wrzątku. Wystudzić.
> Mięso porcjujemy, obtaczamy w bułce tartej i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu.
> Powidła śliwkowe rozprowadzić na sos wywarem powstałym podczas gotowania schabu, dodać goździki, cukier i sól.
> Do otrzymanego sosu włożyć mięso i dusić przez krótki czas.
> Sos zaprawić ewentualnie mąką, dodać wino i zagotować.
> Kotlety schabowe z sosem podać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.