Sekret włoskiej kuchni? Oryginalne wyroby wysokiej jakości. Oto najlepsze produkty prosto z północnych Włoch

Martyna Konieczek
Martyna Konieczek
Wakacje to nie tylko zwiedzanie, ale też kosztowanie pysznych miejscowych potraw i napojów. Sprawdziliśmy, czego najbardziej warto spróbować w północnych Włoszech. Zapraszamy do kulinarnego przewodnika po smakołykach Italii.
Wakacje to nie tylko zwiedzanie, ale też kosztowanie pysznych miejscowych potraw i napojów. Sprawdziliśmy, czego najbardziej warto spróbować w północnych Włoszech. Zapraszamy do kulinarnego przewodnika po smakołykach Italii. Adam Kudraszew, zdjęcie ilsutracyjne
Kuchnia włoska podbiła podniebienia Europejczyków, także Polaków. W restauracjach bardzo chętnie wybieramy włoskie dania – i to już nie tylko pizzę i makarony – a w domach korzystamy z włoskich produktów. Jak jednak odróżnić te oryginalne wyroby wysokiej jakości od podróbek? Należy zwrócić uwagę na unijne certyfikaty, które potwierdzają recepturę i pochodzenie produktów. Oznaczenia oraz włoskie wyroby certyfikowane, które warto znać, przybliżam w artykule poniżej.

Spis treści

Jak rozpoznać autentyczne włoskie przysmaki? Nie dajcie się nabrać na podróbki

Włoska kuchnia charakteryzuje się przede wszystkim prostotą przyrządzenia oraz produktami bardzo wysokiej jakości. Często zdarza się jednak, że nie potrafimy odróżnić produkowanych tradycyjnymi, sprawdzonymi metodami włoskich wyrobów od tych, które nie mają nic wspólnego z oryginałami.

Warto więc zapoznać się z oznaczeniami:

  • Chronione Oznaczenie Geograficzne (IGP)
  • Chroniona Nazwa Pochodzenia (DOP)
  • Gwarantowane Tradycyjne Specjalności (STG)
  • Kontrolowane Oznaczenie Gwarantowanego Pochodzenia (DOCG)

Kupując produkty, które je posiadają, mamy pewność, że są one wysokiej jakości i pochodzą z Włoch.

Z certyfikowanymi pysznościami miałam ogromną przyjemność zapoznać się w czasie wyjazdu w ramach kampanii „Enjoy European Quality Food”, której celem jest promowanie unijnych oznaczeń jakościowych oraz zwiększenie świadomości o certyfikowanych produktach.

Świeży, pyszny i... idealny. Autentyczny ser mozzarella

Jednym z najlepszych produktów, które może zaoferować kuchnia włoska, jest mozzarella. To sztandarowy włoski wyrób, który powstaje ze świeżej, parzonej masy. Ser ten jest podstawowym składnikiem prawie każdej włoskiej pizzy czy sałatki, ale w marketach znajdziemy co najmniej kilka serów o nazwie mozzarella, które tylko udają włoskie.

Zwróćmy więc uwagę na oznaczenie STG (w Polsce Gwarantowane Tradycyjne Specjalności). Mozzarella tak oznaczona musi być bowiem wytwarzana z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami. Ser nie musi być jednak produkowany we Włoszech – może powstać w dowolnym miejscu na terenie Unii Europejskiej. Mozzarella STG wywodzi się z południa Włoch, ale stanowi część tradycji mleczarskiej całego kraju.

Oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
Oznaczenie to otrzymują produkty pozyskiwane zgodnie z tradycyjną metodą produkcji na konkretnym obszarze geograficznym. mat. pras.

Mozzarella Soligo STG to przykład mozzarelli doskonałej. Nie jest to oczywiście przypadek: zdanie „Tworzyć produkty idealne” w 1883 roku zapisali założyciele Mleczarni Soligo jako swoje motto. Mozzarella Soligo STG charakteryzuje się wysokiej jakości techniką wytwarzania oraz starannymi metodami oceny produktu za pomocą narządów zmysłu. Ma kształt nieco nieregularnej kuli oraz gładką i błyszczącą powierzchnię. Jej zapach jest wonny i delikatny, smak pełny i świeży, a konsystencja miękka i nieco elastyczna.

Warto zwrócić uwagę na szacunek, jakim Soligo darzy naturę, którą docenia za surowce do przetwarzania swoich produktów. Dowodem na to jest m.in. wpisanie terenu, na którym powstała Mleczarnia Soligo, na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Ser mozzarella produkcji Soligo
Zakład Mleczarski Soligo jest rozpoznawalny i uwielbiany w całych Włoszech. Ich mozzarella jest uznawana za „produkt doskonały" - jej zapach jest wonny i delikatny, smak pełny i świeży, konsystencja miękka i nieco elastyczna. Martyna Konieczek

Czytaj też: Co zjeść w Rzymie? 11 najpyszniejszych dań, jakich możecie spróbować w stolicy Włoch. Unikalne przekąski, słodycze, słynne dania i nowości

Intryguje kształtem, zachwyca smakiem. Musicie spróbować tego sera

Provolone Valpadana to ser, który narodził się w dolinie Valle Padana pod koniec XIX wieku. Stanowi część rodziny serów z masy parzonej i zaskakuje swoim kształtem gruszki, kiełbasy lub stożka. Istnieją dwa typy sera Provolone Valpadana DOP: łagodny produkowany z podpuszczki cielęcej i dojrzewający nie dłużej niż 2-3 miesiące oraz pikantny, który produkowany jest z podpuszczki koźlęcej i/lub jagnięcej i dojrzewa minimum przez 3 miesiące do nawet ponad roku.

Produkcja sera Provolone Valpadana
Istnieją dwa typy sera Provolone Valpadana DOP: łagodny i pikantny. Łagodny produkowany jest z podpuszczki cielęcej i dojrzewa nie dłużej niż 2-3 miesiące; pikantny z podpuszczki koźlęcej i/lub jagnięcej i dojrzewa minimum przez 3 miesiące do nawet ponad roku. Adam Kudraszew

Produkt oznaczony symbolem DOP (w Polsce Chroniona Nazwa Pochodzenia) gwarantuje, że jego produkcja, obróbka i przetwarzanie odbyło się na określonym obszarze geograficznym, czyli w przypadku sera Provolone Valpadana tylko na terenie północnych Włoch na następujących prowincjach: Lombardia, Veneto, Emilia Romania oraz w kilku gminach prowincji Trydentu.

Oznaczenie Chroniona Nazwa Pochodzenia
Europejskie oznaczenie pochodzenia przyznawane jest tym produktom, których właściwości w zakresie jakości zależą przede wszystkim od obszaru, w którym są produkowane. mat. pras.

Provolone Valpadana to ser o największej liczbie form i gramatur, dzięki plastyczności masy, z której jest wytwarzany. Osiąga wagę nawet ponad 100 kg, ale w sklepach jest dostępny w opakowaniach o gramaturze 200 g. Przykładem wysokiej jakości tego typu sera, oznaczonego symbolem DOP, jest produkt Brazzale – najstarszej firmy mleczarskiej we Włoszech, działającej nieprzerwanie od co najmniej ośmiu pokoleń, która produkuje ser i masło od 1784 roku.

Wino, które pokochał cały świat

Przejdźmy teraz do prosecco, czyli wina, które szturmem podbiło serca miłośników bąbelków na całym świecie. Zamawiamy je w restauracjach, wznosimy nim toasty, ale też popijamy spokojnie w domu. Wraz ze wzrostem popularności prosecco, zaczęliśmy je odróżniać od innych bąbelków – szampana i zwykłego wina musującego – i coraz bardziej doceniać smak tego trunku.

Prosecco, które wytwarzane jest ze szczepu winogron Glera, może być produkowane tylko w tych dwóch regionach w północno-wschodnich Włoszech – Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. Wina, które są produkowane poza tymi regionami, nie są prawdziwymi prosecco. Ale jak mieć pewność, wybierając kolejną butelkę prosecco, że kupujemy to najlepsze? Należy zwrócić uwagę czy etykieta jest oznaczona terminami DOCG lub DOC. Gwarantują one, że producenci restrykcyjnie przestrzegali szczegółowych przepisów dotyczących jakości, dozwolonych metody upraw czy wymagań dotyczących dojrzewania wina.

Oznaczenie Chronione Oznaczenie Geograficzne
Oznaczenie pochodzenia jest przypisywane produktom, których jakość, popularność lub inne właściwości zależą od umiejętności produkcji, obróbki i/lub przetwarzania na określonym obszarze geograficznym. mat. pras.

DOCG to maksymalne wyróżnienie jakości we Włoszech i aby mieć taką etykietę na winie, producenci nie tylko muszą spełniać wszelkie warunki określone w przepisach dla win o klasyfikacji DOC, ale dodatkowo wina takie muszą być poddane wnikliwej analizie i komisyjnej degustacji. Znak DOCG zarezerwowany jest dla win wyróżnionych znakiem DOC przez przynajmniej ostatnich 5-10 lat i które są uznawane za wyjątkowo wartościowe.

Skąd pochodzą najlepsze włoskie wina?

Obszar, który produkuje najwyższej jakości prosecco DOCG, to wzgórza Conegliano Valdobbiadene. Wytwarzane jest tam wyśmienite wino musujące Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Obszar produkcji obejmuje 15 gmin i rozpościera się na terytorium mieszczącym się w odległości 50 km od Wenecji i około 100 km od Dolomitów. Prosecco to można degustować w wersjach Brut (o zawartości do 12 g cukru na litr), Extra Dry (od 12 do 17 g cukru na litr) i Dry (od 17 do 32 g cukru na litr).

Natomiast Asti DOCG to wina powstałe w 100% z winogron szczepu Moscato Bianco, rosnącego na wapiennych obszarach wzgórz należących do światowego dziedzictwa UNESCO i rozpościerających się na terenie 52 gmin położonych w prowincjach Alessandrii, Asti i Cuneo. Asti Spumante Dolce DOCG i Moscato d’Asti DOCG to jedne z najbardziej znanych win musujących na świecie. Nic dziwnego – mają unikalne właściwości, zachwycają w smaku i zapachu oraz metodami i niebywałą precyzją produkcji.

Asti Spumante Dolce DOCG posiada złożony i intensywny bukiet: akacji, pomarańczy, górskiego miodu, a także nuty przypraw oraz bzu, krwawnika i bergamotki. Natomiast Moscato d'Asti to kwintesencja słodkich win, o niższej zawartości alkoholu. W zapachu zachwyca aromatami białych kwiatów, miodu, gruszek, brzoskwiń oraz winogron. W smaku lekkie, przywołujące woń glicynii i lipy, brzoskwini i moreli z nutami szałwii, cytryny i kwiatu pomarańczy.

Butelka wina Asti
Aby chronić swoje produkty przed podróbkami, powstało nawet Konsorcjum Ochrony Asti DOCG. Jego celem jest ochrona, propagowanie i promowanie we Włoszech, jak i na całym świecie, wina Asti. Adam Kudraszew
Wino Canevel Casa
Wino wyróżnia się jasnym, delikatnym różowym kolorem. Jest orzeźwiające, z wyraźną kwasowością. Adam Kudraszew

Czytaj też: 37 najsmaczniejszych i najdziwniejszych potraw świata. Tych smaków nigdy nie zapomnicie. Czego trzeba spróbować, a czego raczej unikać?

Wybierajmy świadomie oryginalne włoskie składniki

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie, to jest pewne. W Polsce, przygotowując włoskie dania we własnych kuchniach, warto korzystać z oryginalnych, regionalnych produktów. Mimo że na sklepowych półkach jest wiele wyrobów, które udają włoskie, dzięki wyżej wymienionym znakom rozpoznacie prawdziwe perełki wśród serów czy win. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po certyfikowany produkt najwyższej jakości, bowiem włoskie dania będą wtedy zupełnie inaczej smakować.

Najlepszy efekt końcowy w postaci wyjątkowego smaku możemy bowiem uzyskać tylko wtedy, gdy używamy autentycznych produktów. Podczas następnych zakupów zachęcam Was do szukania produktów posiadających certyfikaty IGP, STG, DOP oraz DOCG.

Ten artykuł powstał w ramach wyjazdu organizowanego i finansowanego ze środków kampanii „Enjoy European Quality Food” nr 824824 (Rozporządzenie Unii Europejskiej nr 1144/2014)

Dodaj firmę
Logo firmy Polska Organizacja Turystyczna
Warszawa, Chałubińskiego 8
Autopromocja

Port Lotniczy Olsztyn-Mazury zmodernizował swoją infrastrukturę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sekret włoskiej kuchni? Oryginalne wyroby wysokiej jakości. Oto najlepsze produkty prosto z północnych Włoch - Portal i.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie