Targi Senioralne odbyły się w Opolu w minionym tygodniu. - Zostaliśmy zaproszeni przez organizatora - Klub Lewada i Opolskie Centrum Rehabilitacji w Korfantowie - mówi dr Krystyna Brzozowska, dziekan Wydziału Dietetyki. To nowo utworzony w tym roku akademickim wydział i kierunek studiów w Państwowej Medycznej Wyższej Szkole Zawodowej w Opolu.
- Urządzeniami badamy skład ciała, ilość tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej, wody tkankowej, wiek metaboliczny, zapotrzebowanie kaloryczne - wyliczała dr n. med. Magdalena Golachowska. - Analizując te dane oraz zasięgając informacji o schorzeniach i lekach przyjmowanych przed daną osobę, możemy doradzić, jaką dietę powinna stosować - wyjaśniała. - Sama waga ciała niewiele nam mówi, bo ktoś może więcej ważyć, ale mieć przewagę tkanki mięśniowej.
Dla studentów udział w targach był jedną z pierwszych okazji do bezpośredniego kontaktu z pacjentem. - Możemy sprawdzić, czy potrafimy przekazać wiedzę, której uczyłyśmy się na zajęciach - mówiły Dominika Jabrzemska-Kokot i Izabela Kozdrowska.
Magdalena Golachowska pytana o dietę seniora, mówiła, że w tym wieku trzeba ograniczyć białko (z mięsa wieprzowego, wołowego, kiełbas można zupełnie zrezygnować), bo jest ciężkostrawne. - Mleko jest dobrym źródłem wapnia, ale zalecamy spożywać je w postaci kefirów, jogurtów, maślanki. Bardzo ważne jest też picie wody, przynajmniej 1,5 litra na dzień, bo z wiekiem dochodzi do zaniku uczucia pragnienia. Co ważne, kawa i herbata, odwadniają organizm. Podstawą diety powinny być warzywa - przynajmniej 1 kg dziennie - wyliczała Magdalena Golachowska.
Seniorów studenci częstowali jabłkami, podczas gdy na innych stoiskach stały ciastka i słodycze. - Powinniśmy skończyć z kuszeniem niezdrowym cukrem - podsumowała wykładowczyni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?