Serowiec siostry Anastazji na Wielkanoc. Zrób przepis na rewelacyjne ciasto znanej zakonnicy. To ciasto podbije podniebienia gości

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Siostra Anastazja Pustelnik proponuje wilgotne ciasto z twarogiem, wiśniami i chrupiącą posypką kokosową na Wielkanoc.
Siostra Anastazja Pustelnik proponuje wilgotne ciasto z twarogiem, wiśniami i chrupiącą posypką kokosową na Wielkanoc. Dariusz Kobucki/Andrzej Sochacki/materiały prasowe wydawnictwa WAM
Święta wielkanocne to okazja do przygotowania ciast i deserów na bazie twarogu. Przepis na serowiec z wiśniami proponuje siostra Anastazja Pustelnik w książce „Wielkanoc z siostrą Anastazją”. Sekretem wilgotnego wypieku jest dodanie twarogu w trakcie zagniatania ciasta. Tak pyszne, że poprosicie o dokładkę.

W skrócie

Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to autorka książek kucharskich i znawczyni kuchni polskiej. W swoich książkach proponuje domowe wypieki na ciasta z kremem, z bezą i galaretkami. Przepisy siostry Anastazji można wykonać na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy jako urodzinowy poczęstunek dla gości. Serowiec zawijany z wiśniami pochodzi z książki „Wielkanoc z siostrą Anastazją” opublikowanej przez wydawnictwo WAM. Trudno się mu oprzeć.

Serowiec zawijany z wiśniami — przepis na ciasto

Składniki:

  • 300 g zmielonego sera,
  • 4-5 żółtek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 600 g mąki,
  • 12 łyżek mleka,
  • 12 łyżek oleju,
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Budyń wiśniowy:

  • 2 słoiki wiśni w syropie,
  • 2 budynie bez cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Posypka:

  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 1 łyżka masła.

Jak zrobić serowiec z wiśniami siostry Anastazji?

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać ser, cukier puder, żółtka i zarobić ciasto tak, jak ciasto kruche, stopniowo dodając mleko i olej.
  2. Konsystencja ciasta powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka. Ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować.
  3. Wiśnie odsączyć. Syrop uzupełnić wodą do 1/2 litra. Na rozcieńczonym syropie ugotować budyń z suchego budyniu i mąki ziemniaczanej. Dodać odsączone wiśnie i wymieszać.
  4. Wierzch każdego rozwałkowanego placka posmarować budyniem wiśniowym. Każdy placek zwinąć w roladę i ułożyć na blaszce.
  5. Wszystkie składniki na posypkę wymieszać i podsmażyć na lekko złoty kolor.
  6. Wierzch posmarować roztrzepanym jajem i posypać posypką.
  7. Serowiec z wiśniami piec w piekarniku przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Przepisy na Wielkanoc

Siostra Anastazja proponuje na święta nie tylko przepisy na słodkie przysmaki. Szczególnie polecamy zainteresować się przepisem na baranka wielkanocnego, pikantną ćwikłę z chrzanem oraz sałatkę jarzynową. Gdy macie ochotę zrobić ciasto bez pieczenia, polecamy skorzystać z przepisu na sernik porzeczkowy na zimno. Smakosze galaretek i deserów z biszkoptami będą bardzo zachwyceni połączeniem składników.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Serowiec siostry Anastazji na Wielkanoc. Zrób przepis na rewelacyjne ciasto znanej zakonnicy. To ciasto podbije podniebienia gości - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska