Sezon na KISZENIE w pełni. Zobacz, jakimi przysmakami w słoikach chwalą się internauci [ZDJĘCIA] 6.12.2020

Marcin Kaczmarek
Okazuje się, że kisić można niemal wszystko
Okazuje się, że kisić można niemal wszystko I.G. Świerżyńscy
Kiszonki można nazwać bombą witaminową. Żywność poddana kiszeniu jest łatwiej strawna i ma bardzo wysoką wartość odżywczą (dużo witamin i minerałów oraz błonnika), a przy tym niewielką wartość kaloryczną. W połowie i pod koniec jesienie w prawie każdym polskim domy odbywa się rytuał kiszenia, głównie kapusty i ogórków. Okazuje się jednak, że kisić można niemal wszystko. Zobaczcie, co można włożyć do słoików, żeby później cieszyć się wspaniałym smakiem kiszonek. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Kiszenie (kwaszenie) warzyw to sposób konserwacji żywności, który opiera się na fermentacji mlekowej. To jedna z najstarszych metod utrwalania żywności przeznaczonej do spożycia.

Kiszonki zwiększają produkcję enzymów trawiennych. Pomagają w wydzielaniu kwasów żołądkowych, których potrzebujemy do sprawnego trawienia pokarmu. To właśnie przed posiłkiem np. przed obiadem warto zjeść porcję kiszonych warzyw lub wypić pół szklanki soku z kiszonych warzyw aby podkręcić procesy trawienne.

GRZYBY MARYNOWANE - PRZEPISY I NIE TYLKO...

Niska kaloryczność, dużo błonnika, który daje poczucie sytości, pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom.
Ponadto warzywa w trakcie fermentacji tracą kalorie, ponieważ spada w nich zawartość cukru, więc porcja kiszonek to dosłownie kilkanaście, max kilkadziesiąt kalorii.

ZOBACZ. TE PRODUKTY WZMOCNIĄ TWOJĄ ODPORNOŚĆ

Kiszonki sprawiają, że płyny w żołądku są kwaśne a krew bardziej zasadowa. Przy zakwaszeniu organizmu możemy mieć problemy np. z grzybami czy próchnicą. Kwas mlekowy pomaga w przywróceniu oraz zachowaniu równowagi kwasowo – zasadowej. Ważne, żeby nie mylić pojęć. Zakwaszenie organizmu jest złe. Zakwaszenie żołądka, zwłaszcza prawidłowe, jest dobrym zjawiskiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sezon na KISZENIE w pełni. Zobacz, jakimi przysmakami w słoikach chwalą się internauci [ZDJĘCIA] 6.12.2020 - Gazeta Krakowska

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska