Sezon na młode ziemniaki. Polskie czy z importu? Na bazarach niektóre mogą być z Cypru lub Grecji. Jak je rozróżnić? O tym musisz wiedzieć!

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Podobnie jak z truskawkami, sezon ziemniaczany budzi zainteresowanie. Nie brakuje w nim wątpliwości, m.in. odnośnie rodzaju ziemniaków i kraju jego pochodzenia. Jak więc rozpoznać, które produkty są nasze, a które z importu? Te sposoby musisz znać!
Podobnie jak z truskawkami, sezon ziemniaczany budzi zainteresowanie. Nie brakuje w nim wątpliwości, m.in. odnośnie rodzaju ziemniaków i kraju jego pochodzenia. Jak więc rozpoznać, które produkty są nasze, a które z importu? Te sposoby musisz znać! GettyImages/Viktoriia Oleinichenko
Udostępnij:
Młode ziemniaki, jajko sadzone i kefir. Brzmi jak idealny obiad, prawda? Ten zestaw będzie obowiązkowym daniem wschodzącego lata. W tej chwili na bazarach widnieje przekrój ziemniaków. Niektóre stare, niektóre młode. W większości jednak te drugie pochodzą z Cypru lub Grecji i fachowo zwane są wczesnymi. Wysyp krajowych dopiero się rozpoczął. Jak rozpoznać, które warzywa są polskie? Zobacz, na co zwracać uwagę!

Nowalijki królują na bazarach. Wśród nich młode ziemniaki

Sezon wiosenny kojarzy nam się z nowalijkami. Na porannych kanapkach królują rzodkiewki, sałata i szczypiorek, w porze obiadowej wyczekujemy na gorące młode ziemniaki. Często jednak dajemy się nabrać i kupujemy warzywa, które naszym zdaniem zostały wykopane z polskiej ziemi. Nie wszyscy sprzedawcy ziemniaków umieszczają na kartkach informacje o kraju pochodzenia. Klienci, widząc hasło „młode”, od razu kojarzą je z polskimi. W rzeczywistości okazują się one importowane z krajów, gdzie sezon wegetacyjny rozpoczyna się wcześniej, tj. z Cypru lub Grecji.

Młode ziemniaki nie zawsze pochodzą z Polski. Wysyp krajowych już lada moment

Wysyp krajowych młodych ziemniaków co roku przypada na przełom maja i czerwca, czasem warunki atmosferyczne opóźniają start sezonu o kilka dni, aż do połowy czerwca. Uwielbiamy je za kruchość, miękką skórkę i lekko maślany smak.

Na pierwszy rzut oka młode polskie ziemniaki i wczesne odmiany importowane są podobne, warto jednak zwrócić uwagę na szczegóły, które je różnią. Zobacz, co trzeba wiedzieć!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Materiały promocyjne partnera

Polscy strażacy znów w akcji. Pomogą Francuzom gasić pożary

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie