5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rzepa dalej jest w Polsce niedocenianym warzywem. Działa...
fot. Agnieszka Bielecka/Polska Press

Sezonowe warzywa i owoce. Co jeść zimą? Zobacz krajowe produkty, które znajdziesz na bazarach w grudniu, styczniu i lutym

Rzepa

Rzepa dalej jest w Polsce niedocenianym warzywem. Działa m.in. na regulację trawienia, wzmacnianie odporności oraz poprawę kondycji włosów i skóry. Dzięki witaminom i minerałom wybierają ją też osoby chore na reumatyzm. Na rynku najbardziej popularna jest biała odmiana, spotkać można również czarną. Rzepę spożywa się na surowo lub po obróbce cieplnej, np. w formie purée. Co ciekawe, w wielu gospodarstwach odmiany ścierniskowe rzepy stanowią pokarm dla bydła, koni czy królików.

Zobacz również

Pożar maszyny rolniczej na polu koło Niekłonic [ZDJĘCIA]

Pożar maszyny rolniczej na polu koło Niekłonic [ZDJĘCIA]

W Polsce mamy najszybsze zwierzę na świecie! Poznajcie je [ZDJĘCIA]

W Polsce mamy najszybsze zwierzę na świecie! Poznajcie je [ZDJĘCIA]

Polecamy

Jak dzik w kukurydzę! Rolnicy martwią się o wschodzące uprawy

Jak dzik w kukurydzę! Rolnicy martwią się o wschodzące uprawy

Jeden kod BLIK i możesz stracić pieniądze! Nowa metoda oszustów

Jeden kod BLIK i możesz stracić pieniądze! Nowa metoda oszustów

Warto dorobić, żeby mieć dodatkową emeryturę?

Warto dorobić, żeby mieć dodatkową emeryturę?