Targi nto - nowe

Skutki jedzenia ziemniaków. Ile kalorii mają ziemniaki? Czy ziemniaki tuczą i są niezdrowe? 6.10.2024

Dariusz Matyjaszczyk
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Ile kalorii mają ziemniaki? Czy słusznie są owiane złą sławą przez dietetyków. Czy może to mit, a ziemniaki są kopalnią wartości odżywczych? Polacy w ostatnich latach jedzą coraz mniej kartofli wynika z danych Generalnego Urzędu Statystycznego.

Opinia na temat szkodliwości ziemniaków w diecie jest tylko mitem. Ziemniaki nie tylko mają mnóstwo wartości odżywczych, ale w połączeniu z chudym mięsem i warzywami mogą tworzyć smaczny, pełnowartościowy i dietetyczny posiłek.

Spis treści

WARTOŚCI ODŻYWCZE ZIEMNIAKÓW

Wartości odżywcze ziemniaków są wciąż niedoceniane. To błąd, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych. W ziemniakach znajdziemy między innymi:

  • Witaminę C - aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wystarczy zjeść tylko cztery ziemniaki
  • Witaminy z grupy B - wpływają korzystnie na układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie przemian węglowodanowych
  • Błonnik - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
  • Składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo - dzięki tym składnikom obniża się ciśnienie krwi, są one budulcem dla kości i zębów, dbają o zdrową skórę, włosy i paznokcie.

CZY ZIEMNIAKI SĄ DOBRE W DIECIE

Okazuje się, że wbrew powszechnej opinii ziemniaki mają aż pięć razy mniej kalorii niż kasze i makarony. Wczesne ziemniaki zawierają w 100 gramach tylko 69 kcal, a ziemniaki późne 85 kcal w 100 gramach. Poza niską kalorycznością ziemniaki są też lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Zawierają śladowe ilości tłuszczu. Mają też działanie zasadotwórcze, dzięki czemu niwelują kwasotwórcze działanie po zjedzeniu mięsa.

ODMIANY ZIEMNIAKÓW

W Polsce występuje ponad 100 odmian ziemniaków. Ze względu na właściwości kulinarne dzieli się je na cztery podstawowe grupy:

  • Typ kulinarny A - sałatkowy. Ziemniaki po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt.
  • Typ kulinarny B - ogólnoużytkowy. Jest to uniwersalny i najczęściej spotykany typ ziemniaków. Można je piec, smażyć, idealnie nadają się też do puree, ponieważ łatwo zgniatają się pod naciskiem widelca.
  • Typ kulinarny C - lekko mączysty. Ziemniaki rozsypują się po ugotowaniu. Miąższ jest lekko suchy. Nadają się na frytki, placki ziemniaczane i puree.

TE OSOBY POWINNY OGRANICZYĆ SPOŻYWANIE ZIEMNIAKÓW. SPRAWDŹ W GALERII

Ze względu na dużą zawartość potasu ziemniaków powinny unikać osoby z niewydolnością nerek. Również osoby cierpiące na reumatyzm powinny ograniczyć spożywanie bulw, ponieważ mogą spowodować sztywność stawów.

Przejdź do galerii i sprawdź jakie są skutki jedzenia ziemniaków

JAK NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ ZIEMNIAKI By ziemniaki nie straciły swoich wartości odżywczych najlepiej gotować je w skórce. Można też bardzo cienko je obrać. Poznaj właściwości lecznicze imbiruSprawdź, dlaczego warto jeść dynię

Skutki jedzenia ziemniaków. Ile kalorii mają ziemniaki? Czy ...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska