Śląska kuchnia z Opolskiego Bifyju. Festiwal kulinarny w Kluczborku [zdjęcia]

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej – Opolski Bifyj w Kluczborku
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej – Opolski Bifyj w Kluczborku Barbara Lutzner
W Kluczborku rozpoczął się pierwszy Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej – Opolski Bifyj. Są występy, prezentacje i rzecz jasna - degustacje!

- Kuchnia śląska jest tak naprawdę miksem trzech kultur: polskiej, niemieckiej i czeskiej. Potrawy kuchni śląskiej są bardzo różnorodne oraz mają wyrazisty smak - mówi Katarzyna Skowrońska z Hotelu Spałka.

To właśnie ten 4-gwiazdowy kluczborski hotel wraz z Opolską Regionalną Organizacją Turystyczną organizują pierwszy Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej - Opolski Bifyj.

W festiwalowym menu są takie potrawy, jak:

  • krupniok śląski,
  • żurek opolski,
  • karp niemodliński,
  • rolada śląska,
  • kołocz śląski.

Do przygotowania potraw kucharze używają lokalnych produktów, takich jak: chleb mleczny praszkowski, maślanka oleska, domowa biała kiełbasa, podgrzybki z kluczborskich lasów, twaróg oleski, oberiba (czyli kalarepa) ze śląskiego ogrodu warzywnego oraz kluski ulepione przez śląskie kucharki.

Wszystkie te potrawy można spróbować na festiwalu, są także wystawy porcelany i fotografii, a także pokazy: w czwartek dzisiaj Live Cooking z Szefem Kuchni, w piątek występ Beaty Brodzińskiej, w sobotę Molekularne Show z Krzysztofem Polokiem, a w poniedziałek „Historię porcelany tułowickiej” przedstawi Przemysław Pryka.

I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej – Opolski Bifyj w Kluczborku. Program imprez towarzyszących:

  • do 3.5.2017 - Wystawa porcelany tułowickiej w dniach
  • do 3.5.2017 - Wystawa fotografii kuchni regionalnej „Opolskie Dziouchy"
  • 27.4.2017 - Live Cooking z Szefem Kuchni
  • 28.4.2017 - występ Beaty Brodzińskiej
  • 29.4.2017 - Molekularne show z Krzysztofem Polokiem
  • 1.5.2017 - „Historia porcelany tułowickiej" - Przemysław Pryka

W zabytkowej kamienicy w Kluczborku otwarto 4-gwiazdkowy hotel:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska