- Kuchnia śląska jest tak naprawdę miksem trzech kultur: polskiej, niemieckiej i czeskiej. Potrawy kuchni śląskiej są bardzo różnorodne oraz mają wyrazisty smak - mówi Katarzyna Skowrońska z Hotelu Spałka.
To właśnie ten 4-gwiazdowy kluczborski hotel wraz z Opolską Regionalną Organizacją Turystyczną organizują pierwszy Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej - Opolski Bifyj.
W festiwalowym menu są takie potrawy, jak:
- krupniok śląski,
- żurek opolski,
- karp niemodliński,
- rolada śląska,
- kołocz śląski.
Do przygotowania potraw kucharze używają lokalnych produktów, takich jak: chleb mleczny praszkowski, maślanka oleska, domowa biała kiełbasa, podgrzybki z kluczborskich lasów, twaróg oleski, oberiba (czyli kalarepa) ze śląskiego ogrodu warzywnego oraz kluski ulepione przez śląskie kucharki.
Wszystkie te potrawy można spróbować na festiwalu, są także wystawy porcelany i fotografii, a także pokazy: w czwartek dzisiaj Live Cooking z Szefem Kuchni, w piątek występ Beaty Brodzińskiej, w sobotę Molekularne Show z Krzysztofem Polokiem, a w poniedziałek „Historię porcelany tułowickiej” przedstawi Przemysław Pryka.
I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej – Opolski Bifyj w Kluczborku. Program imprez towarzyszących:
- do 3.5.2017 - Wystawa porcelany tułowickiej w dniach
- do 3.5.2017 - Wystawa fotografii kuchni regionalnej „Opolskie Dziouchy"
- 27.4.2017 - Live Cooking z Szefem Kuchni
- 28.4.2017 - występ Beaty Brodzińskiej
- 29.4.2017 - Molekularne show z Krzysztofem Polokiem
- 1.5.2017 - „Historia porcelany tułowickiej" - Przemysław Pryka
W zabytkowej kamienicy w Kluczborku otwarto 4-gwiazdkowy hotel:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?