Śląski żur najlepszą potrawą Festiwalu Opolskich Smaków [filmy]

Redakcja
Przepis na dobry żur to: swojski zakwas, swojskie wędzone żeberka i najlepsza gatunkowo śląska kiełbasa. Na zdjęciu stoisko restauracji Del Villaggio z Izbicka.
Przepis na dobry żur to: swojski zakwas, swojskie wędzone żeberka i najlepsza gatunkowo śląska kiełbasa. Na zdjęciu stoisko restauracji Del Villaggio z Izbicka. Paweł Stauffer
Tradycyjna zupa wygrała rywalizację o tytuł najlepszej potrawy IV Festiwalu Opolskich Smaków. Żur ugotowano w restauracji Del Villaggio w Izbicku.
Festiwal Smaków 2012Na opolskim rynku ruszyła kolejna edycja Festiwalu Smaków.

Opolskie Smaki 2012

Przepis na dobry żur to: swojski zakwas, swojskie wędzone żeberka i najlepsza gatunkowo śląska kiełbasa - mówi Justyna Warwas, szefowa kuchni z restauracji Del Villaggio.

- Trochę trwało zanim ostatecznie dopracowałam recepturę. Przepis na zakwas nieco zmieniłam, aby żur przypominał ten, jaki gotowała moja mama. I to się przyjęło - dodaje.

Nagrodę symbolizującą zwycięstwo - Złotą Patelnię - wręczyli wiceprezydent Opola Krzysztof Kawałko oraz Krzysztof Krupa, prezes spółki Pro Media wydającej "Nową Trybunę Opolską".

Obaj przyznali, że przepadają za żurem.

- Ja nawet osobiście gotuję żur, zakwas też robię sam - mówi Krzysztof Kawałko.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska