Przepis na dobry żur to: swojski zakwas, swojskie wędzone żeberka i najlepsza gatunkowo śląska kiełbasa - mówi Justyna Warwas, szefowa kuchni z restauracji Del Villaggio.
- Trochę trwało zanim ostatecznie dopracowałam recepturę. Przepis na zakwas nieco zmieniłam, aby żur przypominał ten, jaki gotowała moja mama. I to się przyjęło - dodaje.
Nagrodę symbolizującą zwycięstwo - Złotą Patelnię - wręczyli wiceprezydent Opola Krzysztof Kawałko oraz Krzysztof Krupa, prezes spółki Pro Media wydającej "Nową Trybunę Opolską".
Obaj przyznali, że przepadają za żurem.
- Ja nawet osobiście gotuję żur, zakwas też robię sam - mówi Krzysztof Kawałko.
Zobacz: także Jak się robi śląski kołocz? Hit Festiwalu Opolskich Smaków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?