Aromatyczne - dzięki goździkom i jałowcowi - i wielosmakowe są śledzie, na które przepis przesłał nasz czytelnik.

Podobno najlepiej smakują podawane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

- A ilość cebuli, jabłek i ogórków, które podaję, można dodawać według własnego uznania i smaku - stwierdza pan Arnold. - Zamiast pieprzu mielonego można też użyć całych kulek - dodaje.
Pan Arnold przepis przesłał nam wczoraj, więc na tradycyjnego "śledzika" już nie zdążyliśmy go opublikować. Ale na zbliżający się post będzie jak znalazł!

Czekamy na Państwa propozycje dań - również tych postnych.

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na kkownacka@nto.pl lub adres nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 300 g filetów ze śledzia
> 2 małe cebule (czerwona i biała)
> 2 jabłka
> 5 ogórków konserwowych + trochę płynu z ogórków
> 3 goździki
> 5 owoców jałowca (kulki)
> 1 liść laurowy
> czarny pieprz (grubo mielony)
> 100 ml śmietany
> 100 ml mleka
> 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

> Filety ryby myjemy, w razie gdyby były zbyt słone, moczymy 15-20 minut, a następnie kroimy na kawałki.
> Cebule obieramy i kroimy w plasterki.
> Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
> Ogórki kroimy w plastry.
> Wszystkie składniki wkładamy do szklanej lub ceramicznej miski. Dodajemy goździki, jałowiec, liść laurowy i pieprz.
> Następnie dodajemy płyn z ogórków (odrobinę!), śmietanę, mleko i majonez.
> Całość mieszamy i odstawiamy co najmniej na 3 godz. w chłodne miejsce.