To ciasto, które podobno zawsze i każdemu wychodzi. Nie jest wykwintne, więc doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie codziennej diety.

Postanowiłam osłodzić sobie zimowe popołudnie bardzo smaczną babką - podzieliła się z nami pani Irena i przesłała przepis. - Ciasto jest rewelacyjne w swojej prostocie. Można je podać w niedzielę rano na śniadanie, na przykład z masłem lub dżemem, albo zjeść świeżą z kubkiem mleka.

Prócz odrobiny słodyczy na talerzyku w całym domu podczas pieczenia zagości smakowity zapach. A przecież gdy mróz za oknem, nic tak nie cieszy jak ciepły, pachnący dom.
Czekamy na receptury od Państwa.

> Przysyłajcie przepisy na ulubione potrawy (składniki oraz sposób przygotowania) na kkownacka@nto.pl lub adres ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 45 dag mąki
> 15 dag margaryny
> 45 dag cukru pudru
> 5 jajek
> 4 łyżeczki
proszku do pieczenia
> 3/4 szkl. mleka

Sposób przygotowania:

> Wszystkie składniki na ciasto (oprócz margaryny) zmiksować na gładką, jednolitą masę.
> Margarynę roztopić i ostudzić, a następnie dodać do wymieszanych składników i jeszcze raz dokładnie zmiksować.
> Dużą formę (górna średnica powinna mieć ok. 27 cm) z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto.
> Piec w temp. 175 stopni około 1 godziny, sprawdzając pod koniec co kilka minut patyczkiem, czy babka jest upieczona.
> Ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.