To połączenie swojskiego ciasta drożdżowego z hiszpańskimi, również drożdżowymi wypiekami. To ciasto nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Drożdżowe ciasto jest mało kaloryczne. Bo nie zawiera tak dużo tłuszczu i cukru jak ciasto biszkoptowe czy kruche, o kremówkach nie wspomnę - poleca autorka przepisu, Wiesława z Kędzierzyna-Koźla. - Jest dość łatwe w wykonaniu i dadzą sobie z nim radę nawet osoby, które boją się, że przyszykowanie ciasta drożdżowego jest zbyt trudne.

Skoro tak, to nie pozostaje nam nic innego, jak brać się do dzieła, trzymając się przesłanej nam przez panią Wiesławę receptury.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> pół kilo mąki (np. poznańskiej)
> 2 łyżeczki drożdży (świeżych)
> 3 żółtka
> szczypta soli
> pół szklanki cukru
> szklanka letniego mleka
> pół kostki masła
> 2 łyżki rumu pachnącego
> cukier waniliowy z wanilią
> starta skórka z 1 dokładnie umytej cytryny i z 1 także umytej pomarańczy
> cukier brązowy kandyzowany
> jajko do smarowania ciasta
> cukier puder do posypania
> skórka pomarańczowa smażona

Sposób przygotowania:

> Mąkę ze szczyptą soli przesiać.
> Rozpuścić drożdże z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka. Gdy pojawią się pęcherze - zaczyn wlać do dołu w mące.
> Żółtka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mąką i wyrabiać, dodając stopione masło, mleko oraz startą skórkę i rum (w razie potrzeby, gdy ciasto za rzadkie - dodać trochę mąki).
> Zostawić ciasto pod przykryciem, aż podwoi objętość.
> Formować 2 duże bułki, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.
> Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać skórką smażoną oraz gruboziarnistym cukrem kandyzowanym.
> Piec (około 20-30 minut) w temp. 180 stopni.
> Posypać cukrem pudrem.