Składniki
(na około 12 szt):
50 g suszonej żurawiny
100 g suszonych fig
100 g suszonych moreli
60 g migdałów
50 g nasion słonecznika (łupanego)
50 g płatków owsianych
60 g mąki pszennej
60 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciskanego)
4 łyżki miodu
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Figi, morele i migdały siekamy na drobne kawałki. Dodajemy nasiona słonecznika, żurawinę, płatki owsiane i mąkę. Mieszamy, wlewamy sok pomarańczowy oraz miód. Całość mieszamy dokładnie, aż powstanie gęsta masa.
Prostokątne naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia.
Masę przekładamy do naczynia i równomiernie rozprowadzamy nożem na grubość około 1 cm.
Musli pieczemy przez około 20 minut, do zarumienienia się masy. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy. Idealne z sokiem pomarańczowym na drugie śniadanie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?