Są pyszne i zwykle znikają ze stołu w ciągu kilku minut. Dlatego pani Danusia, nasza czytelniczka, piecze je niemal co tydzień.

Piecze się je szybko, dłużej trwa przygotowanie ciasteczek i zawijanie ich w rogaliki. Ale to też fajna zabawa, w której mogą brać udział młodsi domownicy.

Nadzienie może być różne - poza marmoladą sprawdzi się masa makowa.
Rogaliki można też przed upieczeniem posypać potłuczonymi orzechami lub płatkami migdałowymi. - Wszystko zależy od naszej inwencji - doradza autorka przepisu, Danuta Szumilas z Opola.
A więc do dzieła!

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> mąka (3 szklanki)
> 1 margaryna
> 1 opakowanie cukru waniliowego
> proszek do pieczenia (łyżeczka)
> duże jajo (do nasmarowania wierzchu rogalików)
> serek homogenizowany (waniliowy)
> marmolada (najlepiej o stałej konsystencji)

Sposób przygotowania:

> Mąkę, margarynę, cukier, serek i proszek zagnieść razem w ciasto (jak za bardzo się klei - dodać jeszcze odrobinę mąki).
> Rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm.
> Wyciąć z ciasta kwadraty o długości boku 8 cm.
> Na jeden z rogów nałożyć nadzienie, np. marmoladę, i zwijać w kierunku przeciwnym - tak, aby powstał rogalik.
> Ułożone na natłuszczonej blaszce rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem.
>Piec aż do momentu zarumienienia się rogalików w temp. ok. 180 stopni Celsjusza.