Jej przygotowanie trwa 10 minut i można ją przyprawiać według własnego uznania. Jest pysznym urozmaiceniem śniadań i kolacji.

Ta pasta ma jeszcze jeden atut - można ją robić wiele razy i nigdy się nią nie znudzić - tłumaczy pan Marek z Czarnowąs, który mieszankę sam skomponował. - Wystarczy tylko w różnych konfiguracjach używać przypraw. Mnie najbardziej smakuje ze wszystkimi, gdy jest aromatyczna dzięki curry i kurkumie oraz pikantna przez chilli i ostrą paprykę.

Zamiast tuńczyka można też użyć dowolnej ryby z puszki w oleju.
Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, a jako dodatek można podać pomidory lub ogórki konserwowe.

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na kkownacka@nto.pl lub adres ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 1 opakowanie twarogu
> 1 serek wiejski
> 1 puszka tuńczyka
> 1-2 łyżki musztardy
> 1 puszka kukurydzy
> przyprawy (w dowolnym zestawieniu): curry, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, chilli, sól

Sposób przygotowania:

> Do jednej miski wrzucić puszkę odsączonego tuńczyka, odsączone ziarna kukurydzy, pokruszony w palcach twaróg i cały serek wiejski. Całość wymieszać.
> Sałatkę doprawić do smaku - według uznania - dowolną mieszanką przypraw podanych w składnikach. Wymieszać.
> Na koniec przyprawić wszystko 1-2 łyżkami musztardy i znów dokładnie wymieszać.
> Najlepiej smakuje z bagietką albo razowym pieczywem.