Warto podać tę szlachetną rybę nieco inaczej niż tylko – po prostu – smażoną, z plastrem cytryny – choć oczywiście w takim wydaniu też jest smaczna. Dziś proponujemy łososia z grilla, ale doprawionego jeszcze sosem z oliwy, kaparów i pietruszki. To będzie idealne połączenie smaków i ładunków witamin oraz minerałów. Danie idealne nie tylko na piątkowy obiad czy obiadokolację. Czasu na przyszykowanie potrawy trzeba niewiele, więc można ją zrobić nawet tuż po powrocie z pracy do domu. Życzymy więc smacznej rybki na co dzień.
PRZEPIS
- Składniki:
2 filety z łososia po 250 g każdy, bez skóry i ości
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 szklanki białego wina
40 g masła
4 łyżki kaparów, odsączonych z zalewy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Filety z łososia posypać solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na patelni i smażyć przez około 5 minut, z każdej strony. Odstawić. Na drugą małą patelnię wlać wino i zagotować. Po minucie wrzenia dodać masło, a gdy się roztopi – kapary. Smażyć na małym ogniu około 4 minut, aż sos się nieco zredukuje, a kapary lekko się zrumienią. Zdjąć z ognia i wymieszać z natką pietruszki. Podawać z ugotowaną soczewicą, kaparami albo z ryżem, polane sosem.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.